Ravnatelj civilne zaštite

Trut: Škole se mogu štititi uobičajenim mjerama i pozvati policiju

10.09.2021 u 21:27

Bionic
Reading

Ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a Damir Trut preporučio je u petak svim školama da se od eventualnih incidenata štite svim uobičajenim mjerama kojima se inače koriste, a ako je potrebno da zovu i policiju

Ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a Damir Trut preporučio je u petak svim školama da se od eventualnih incidenata štite svim uobičajenim mjerama kojima se inače koriste, a ako je potrebno da zovu i policiju.„Škole imaju sigurnosne protokole, osiguranje, zaštitare, kamere, znači one mogu koristiti sve te elemente koje inače koriste za sigurnost škole, a mogu pozvati i policiju ako treba reagirati”, kazao je Trut za Dnevnik Nove TV komentirajući incident nasilnog ulaska roditelja u školu u Krapinskim toplicama i prosvjed protiv nošenja maski.

„Riječ je o događaju koji traje dva do tri dana gdje jedan roditelj radi pritisak na školu kako bi njegovo dijete moglo dolaziti bez maske”, pojasnio je Trut dodavši da je policija bila tamo i postupila sukladno propisima.

Istaknuo je da policija u školu može ući samo na poziv ravnatelja i onda reagirati.

„Ravnatelj će prijaviti današnji događaj i nakon toga će policija postupati i otkriti što i na koji način se tamo događalo. Ako je bilo ikakvog pritiska i nasilnog ponašanja to treba osuditi, a poglavito ako se za pritisak koriste djeca”, rekao je Trut.

Preporučio je i svima ostalima, primjerice zaposlenicima u dućanima, ako imaju problema s ljudima koji odbijaju nositi maske, da također pozovu policiju koja će onda postupiti po dojavi.