TALAČKA KRIZA

Oslobođeno 100 od 132 zatočena stranca

18.01.2013 u 19:17

Bionic
Reading

Više od 639 talaca, među kojima više od 66 stranaca, oslobođeno je na plinskom polju u Sahari blizu libijske granice, objavila je alžirska agencija APS u petak i prenijela da operacija oslobađanja koju je pokrenula alžirska vojska još traje jer neki islamisti još drže taoce, dok se nestalima vodi još 60 stranaca

Prema alžirskim izvorima, između sedam i deset islamista opasanih eksplozivom nalazi se u strojarnici plinske platforme u blizini In Amenasa.

Oslobođeno je gotovo 650 talaca, a među njima 100 od 132 stranaca, koliko ih je bilo', objavila je agencija APS u petak dok su alžirske snage još držale opkoljeno plinsko polje In Amenas, 1.300 kilometara jugoistočno od grada Alžira. Sudbina ostalih nije poznata. Ne zna se jesu li još uvijek zatočeni ili ubijeni, a neki strani radnici sklonili su se na razna mjesta na crpilištu.

'Vojska još pokušava naći mirno rješenje prije neutraliziranja terorista koji su utaboreni na crpilištu i pokušava osloboditi zadnje taoce koje drže', javlja APS pozivajući se na sigurnosti izvor. Reuters prenosi izjavu britanskog premijera Davida Camerona da je razočaran što London nije bio unaprijed obaviješten o akciji alžirske vojske u kojoj je, prema nekim podacima, poginulo tridesetak talaca.

Američki ministar obrane Leon Panetta boravi u službenoj posjeti Londonu, a u obraćanju na Kings Collegeu je, govoreći o svjetskim aktualnostima, kazao da Amerika usko surađuje s alžirskim i britanskim vlastima po pitanju tragične talačke krize u Alžiru.

'Teroristi moraju znati da neće imati mjesta sakriti se nigdje u Alžiru niti bilo gdje na sjeveru Afrike. Neće biti mjesta na svijetu za skrivanje terorista koji namjeravaju napasti Ameriku', poručio je Panetta.U međuvremenu je reagirao i State department iz kojeg su putem glasnogovornika poručili da ne pregovaraju s teroristima. Njihov odgovor reakcija je na ponudu islamista da američke taoce koje drže zatočenima na plinskoj platformi u alžirskoj pustinji zamijene za dvoje njihovih kolega koji se nalaze u američkom zatvoru.