Svjetski kup u kriketu

Oslobođena tereta Brexita, May uživa u kriketu

30.05.2019 u 15:09

Bionic
Reading

Dok traje sve intenzivnija borba za njezinu funkciju, britanska premijerka Theresa May prisustvuje jednoj posve drugoj borbi - utakmici Engleske i Južnoafričke Republike na otvorenju Svjetskog kupa u kriketu

May je prošli tjedan najavila da će 7. lipnja odstupiti s čela Konzervativne stranke nakon što tri puta nije uspjela osigurati parlamentarnu podršku sporazumu o brexitu koji je postigla s Bruxellesom.

Oslobođena tereta vođenja države koja pokušava izaći iz Europske unije, opuštena May održala je govor u studentskoj zakladi prije no što se uputila na kriket teren koji se nalazi oko tri kilometara od njezine rezidencije u Downing Streetu.

Britansku čelnicu na odlasku fotografi su ulovili kako plješće s tribina dok njezini potencijalni nasljednici obilaze televizijse diljem države i iznose svoje planove za budućnost Velike Britanije.

May je dugogodišnja ljubiteljica kriketa, a jednom je usporedila svoju odlučnost oko Brexita s onom Geoffreya Boycotta, svog heroja u tom sportu.

Borba za njezina nasljednika usijala se s pet kandidata koji se natječu za funkciju premijera čiji će glavni zadatak biti vođenje procesa istupanja te podijeljene države iz Europske unije.

May je u petak najavila svoju ostavku zbog neuspjeha provedbe Brexita. Očekuje se da će doći do novih parlamentarnih izbora ili da će premijerku zamijeniti novi čelnik koji će tražiti oštriji razlaz s EU-om koji bi mogao dovesti do sukoba s tim savezom.

Posljednji kandidat koji se pridružio utrci je ministar zdravlja Matt Hancock. Prije njega tu su ambiciju izrazili bivši ministar vanjskih poslova Boris Johnson, trenutni ministar istog resora Jeremy Hunt, tajnik za međunarodni razvoj Rory Stewart i bivša ministrica rada i mirovina Esther McVey.