eu

Britanski ministar financija upozorava premijerske kandidate na Brexit bez dogovora

30.05.2019 u 11:20

Bionic
Reading

Britanski ministar financija Philip Hammond u četvrtak je upozorio one koji se u njegovoj stranci natječu za nasljednika premijerke Therese May da će izlaz Velike Britanije iz EU bez sporazuma zaprijetiti koheziji zemlje te da bi trebali smanjiti neodgovorna obećanja o potrošnji

Odlazak premijerke May produbljuje krizu zbog Brexita s obzirom na to da će novi premijer, koji bi trebao dužnost preuzeti potkraj srpnja, vjerojatno željeti odlučniji razlaz, povećavajući izglede za sukob s EU i potencijalne prijevremene izbore.

Boris Johnson, koji je najizgledniji kandidat za novog premijera, rekao je da bi Ujedinjeno Kraljevstvo trebalo napustiti EU 31. listopada s dogovorom ili bez njega.

'Moramo imati spreman spektar varijanti za izlazak iz EU bez dogovora', rekao je ministar financija Philip Hammond za BBC. 'Izlazak bez dogovora bio bi vrlo loš ishod za gospodarstvo', istaknuo je Hammond.

'Nisam siguran da su ljudi nužno shvatili koji bismo rizik preuzeli, ne samo za naše gospodarstvo nego i za budućnost našeg dragocjenog Ujedinjenog Kraljevstva, iziđemo li bez dogovora', objasnio je.

Velika Britanija trebala je napustiti EU 29. ožujka, no britanski političari još uvijek raspravljaju o tome kako, kada pa čak i bi li trebalo napustiti Uniju kojoj se zemlja priključila 1973.

Opcija 'bez dogovora' znači da ne bi bilo nikakvog prijelaza, nego da bi se radilo o naglom izlasku. Guverner Bank of England Mark Carney rekao je da bi napuštanje EU-a bez prijelaza moglo biti poput naftnog šoka 1970-ih.

Vlada Therese May u više navrata je upozorila da bi Brexit bez dogovora stvorio probleme i obrušio se na sva područja, od turizma do uvoza važnih lijekova i opskrbnih lanaca širom Europe i izvan nje.

Pristaše Brexita priznaju da bi moglo biti kratkotrajnih problema, no da bi Ujedinjeno Kraljevstvo dugoročno napredovalo kada bude izvan nečega što smatraju nedemokratskim i previše birokratskim projektom kojim dominira Njemačka.

Jedanaest konzervativnih zastupnika objavilo je da se natječe za posao Therese May.