ivan vrkić

Osječki gradonačelnik podnosi izvješće o radu, pogledajte čime se pohvalio

10.04.2018 u 16:57

Bionic
Reading

Najstariji gradonačelnik u Hrvatskoj, osječki Ivan Vrkić 'zagrizao' je u svoj drugi mandat, a vlast je osvojio s neuobičajenim koalicijskim partnerima, HNS-om, SDP-om, ANU-om (Aktivnim nezavisnim umirovljenicima) kojima su se u gradskom vijeću priklonili Most te bivši HDSSB-ovci. Oporbe gotovo i nema. Pred gradske zastupnike koji su bili na tromjesečnoj stanci, sprema stati prvi puta ove godine i to s izvješćem o polugodišnjem radu

Od kada je preuzeo novu/staru gradonačelničku dužnost, sredinom prošloga lipnja pa do kraja prošle godine, broj se zaposlenih u Gradskoj upravi povećao za jednoga, narastao je s 219 na 220.

Prvi čovjek Osijeka u svojem izvješću navodi kako je za to vrijeme grad otplatio 26,5 milijuna kredita, ali se istovremeno zadužio za dva nova i to svaki na po deset godina. Dok je 15 milijuna kuna Osijek 'podigao' kod OTP banke za projekte iz unapređenja energetske učinkovitosti, drugi je od 45 milijuna kuna kod Zagrebačke banke za financiranje kapitalnih projekata iz gradskog proračuna.

Istovremeno se krenulo u modernizaciju tramvajske infastrukture grada na Dravi ukupno vrijedne 214 milijuna kuna, a koja će između ostaloga, obuhvatiti rekonstrukciju 8,5 kilometara tramvajske pruge, ali i 85 kilometara gornje kontaktne tramvajske mreže. Putnicima javnog gradskog prijevoza trebalo bi biti bolje jer se nabavlja i 12 niskopodnih autobusa koji zadovoljavaju najstrože ekonomske standarde, vrijedne ukupno 18 milijuna kuna.

Uoči prošlih lokalnih izbora predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak i gradonačelnik Osijeka Ivan Vrkić održali su zajedničku konferenciju za novinare na novouređenoj šetnici uz desnu obalu rijeke Drave Izvor: Cropix / Autor: Emica Elvedji

Vrkić se za prvih šest mjeseci mandata pohvalio i uređenjem desne obale rijeke Drave, odnosno šetnicom između dva mosta, od stare luke Tranzit do cestovnog mosta dr. Franjo Tuđman u Osijeku. Zajednički je to projekt koji je Grad realizirao s Hrvatskim vodama, vrijedan gotovo sedam milijuna kuna.

Nešto skuplje ga je koštala izgradnja kružnog toga na križanju Divaltove i Trpimirove ulice u neposrednoj blizini stadiona Gradski vrt. S gradskim novcem uređen je, pak, i trg ispred Paviljona Gradski vrt u kojega se smjestio restoran Muzej okusa, a kojega je za Dan grada prije godinu i pol dana otvorio sam premijer Andrej Plenković.

  • +12
Muzej okusa u Osijeku Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic

Za polugodišnjeg Vrkićeva mandata donesena je i nova odluka o radnom vremenu ugostiteljskih objekata. Tako po novom osječki barovi mogu tražiti produljenje do najviše dva sata iza ponoći i to 12 puta godišnje dok im se za Božić i Novu godinu dopušta rad do 6 sati.

Osječani planiraju, navodi se u istom izviješću, prijaviti i projekt IT parka na fondove Europske unije jer u gradu djeluje sve veći broj tvrtki u području novih tehnologija.