neobična praksa

Direktore gradskih tvrtki traže preko javnog natječaja

20.09.2017 u 18:29

Bionic
Reading

U direktorske fotelje pet osječkih gradskih tvrtki - Tržnicu, Bios, Ukop, Športske objekte i Osječki sajam - sjest će kandidati izabrani putem javnog natječaja umjesto dosadašnje prakse, političkog kadroviranja. Koliko je uobičajen takav model u ostalim hrvatskim gradovima, gradonačelniku Ivanu Vrkiću nije poznato. No prema njegovom nalogu još prije dvije godine krenulo se s ovim modelom. Tada je prvi put od hrvatske neovisnosti putem javnog natječaja za čelnog čovjeka osječkog Gradskog prijevoza putnika izabran Mario Šapina

'Mislim da takav izbor direktora gradskih tvrtki preko javnog natječaja nije praksa, barem ja nemam takve informacije. Ne znam koliko i gdje je to zastupljeno', odgovara tportalu osječki gradonačelnik Ivan Vrkić.

U potragu za novim direktorima Grad je krenuo krajem kolovoza raspisavši natječaj i propisavši uvjete. U startu su eliminirani oni koji formalno ne zadovoljavaju tražene uvjete, a trebali su biti ekonomisti s barem pet godina iskustva na rukovodećim poslovima. Za pet direktorskih fotelja stigle su ukupno 23 prijave. Najmanji interes kandidati su pokazali za rukovođenje Poduzetničkim inkubatorom Biosom, javilo se tek njih dvoje, a samo jedna prijava više stigla je za direktora Osječkog sajma, koji je jedno vrijeme vodio i sada aktualni SDP-ov saborski zastupnik Domagoj Hajduković.

Tijesna bitka vodit će se u Tržnicama, Ukopu i Športskim objektima, a za svaku od čelnih fotelja tvrtki ima po šest prijava.

Kandidate međutim očekuje još jedan stupanj filtracije. Dok je osječki Zavod za zapošljavanje testirao one koji žele biti direktori u tvrtkama za koje su pristigle najviše tri prijave, u onima za koje ih ima više angažirat će se specijalizirane agencije da obave taj posao. Na kraju će se izbaciti lista s po tri imena najboljih kandidata. S tako selektiranim popisom potom se upoznaje nadzorni odbor gradske tvrtke.   

'Pristao sam u dogovoru s koalicijskim partnerima (SDP, HSS, ANU, HNS, Most i bivši HDSSB-ovci) na to jer smo htjeli podići kadrovsku osnovicu na viši standard. Isključujemo voluntarizam kroz trijažu i selekciju jer prolaze najbolji. Prednost će pod jednakim uvjetima imati oni koji uđu u najuži izbor, a za koje interes imaju političke stranke, koje jamče da preko tih ljudi mogu ostvariti program za koji su se zalagali u kampanji', objašnjava konačni izbor kandidata Vrkić.

Na opasku da stranke u konačnici ipak utječu na izbor direktora, prvi čovjek Osijeka odgovara: 'Stranke mogu utjecati, ali to nije presudno.'

'Nema namještanja. Nismo ništa otvarali i pojma nemamo tko se sve javio. Oni će dobiti mišljenje struke, a dat ću nalog predsjednicima nadzornih odbora da procijene između sebe i struke jer moraju i oni imati povjerenje u nekoga od koga će tražiti jamstvo za provedbu onoga za što su se zalagali', zaključio je za tportal Vrkić.

  • +6
Izborni stožer Ivana Vrkića Izvor: Pixsell / Autor: Marko Mrkonjic/PIXSELL