SAMOZAŠTITA

Osječanima dojadili provalnici pa su uzeli stvar u svoje ruke

06.02.2016 u 19:16

Bionic
Reading

'Love nema, a kamoli zlata, pa ti je uzaludan trud oko provale', obavijest je koju osječki umirovljenički bračni par Žaja ostavlja na vratima svoje obiteljske kuće kada odlazi u grad

'Imali smo provalu u kuću prije nepunih mjesec dana. Supruga i ja smo oko podne otišli u nabavku i kad smo se nakon dva sata vratili, zatekli smo razvaljena vrata, a odjeću razbacanu svuda po spavaćoj sobi. Kako nikakve vrijedne stvari ne držimo u kući, a dokumente nosimo sa sobom, provalnici su ostali kratkih rukava', priča Mladen Žaja, vlasnik obiteljske kuće na Biljskoj cesti, kojom se iz smjera Baranje ulazi u Osijek.

Objašnjava zašto su odlučili provalniku ostaviti poruku: 'Samo su nam napravili štetu jer su razvalili ulazna vrata s dvorišne strane. Premda smo na prozore stavili željezne ukrasne rešetke, nismo se uspjeli obraniti od provalnika, pa nam sad jedino preostaje da ga unaprijed obavijestimo da u kući nema nikakvih vrijednosti.'

Provale su se osim u Tvrđavici i Podravlju, naseljima na lijevoj obali Drave, zaredale i u stambenoj četvrti Retfala. No ubrzo nakon opsežne krim-istrage, Policijske uprave Osječko-baranjske, osumnjičena su dvojica 16-godišnjaka i 15-godišnja djevojka.

U priopćenju Općinskog državnog odvjetništva u Osijeku stoji da se mladi provalnici sumnjiče da su tijekom studenoga i prosinca prošle godine te siječnja ove godine na širem osječkom području i Zagrebu, u više navrata zajednički i dogovorno, nasilno provaljivali u obiteljske kuće odakle su uzimali sve vrijedne predmete koje bi pronašli, poglavito zlato i novac.

Osim u kuće u osječkom naselju, provaljivali su i u stambene objekte u Bilju te Zagrebu. Ukupno su provalili u osam kuća, a šteta se cijeni čak na 220 tisuća kuna. Jedan mladić trenutačno je u istražnom zatvora, a drugi je u bijegu, dok se djevojka brani sa slobode. Tako je policija od šest provala, pet počinjenih u obiteljskim kućama i jedne provale u stan, riješila ukupno pet.

Prema informacijama iz osječko-baranjske policije provale nisu sve povezane pa seriju provala i krađa, po svemu sudeći, nije počinio samo osumnjičeni trojac.

Kako se na udaru provalnika posebno našla Gradska četvrt Retfala, stanovnici toga dijela grada su se samoorganizirali te uz pomoć privatne zaštitarske tvrtke krenuli u redovne ophodnje toga kvarta. Čelni ljudi Retfale žele suradnju s policijom podići na višu razinu.

'Trenutno smo u tijeku sklapanja jednog sporazuma s policijom o suradnji, o partnerstvu između naše gradske četvrti i policije kako to predviđa Zakon o policijskim ovlastima članak 8. Želimo tu suradnju podići, ali u dijelu u kojem lokalna zajednica može, treba i mora sudjelovati. Mi smo se previše oslonili na policiju, a policija je unutar ovih godinu dana emigrantske krize dobar dio svojih raspoloživih snaga morala staviti na punktove prihvata i nedostajao je jedan dio kontakt policajaca na terenu. Dogodio se jedan slobodan prostor koji su neki iskoristili', kaže Željko Lijić, predsjednik Gradske četvrti Retfala.

Po njegovim riječima, građani su spremni popuniti taj slobodan prostor svojim aktivnostima koje će biti u dogovoru s policijom.

'Ili ophodnje građana, ili dojave prema kontakt policajcima koje imamo na terenu, u smislu da upozoravamo na sumnjive pojave, to moramo definirati s policijom. Puno toga mi možemo učiniti kao građani, a ne činimo jer smo se uljuljali u vlastitu sigurnost koja nije dorasla vremenu u kojem živimo', kaže Lijić i dodaje kako je ovo prvi pilot-projekt u Republici Hrvatskoj i primjer dobre prakse i suradnje policije i lokalne zajednice.

U svrhu prevencije i sprečavanja sve učestalijih provala u kuće, interesni zbor građana pozvao je tvrtke koje se bave sigurnosnim sustavima da im prezentiraju mogućnosti protuprovalne zaštite obiteljskih kuća, ali i videonadzor za javne površine čije bi snimke pomogle policiji u otkrivanju počinitelja.

'Neophodna je ta jedna kvartovska samozaštita, jedan model koji bi trebao zaživjeti i mislim da će se proširiti na druge četvrti, ne samo u Osijeku nego i izvan. Ne želimo ništa ishitreno raditi, policija je ta koja je stručno osposobljena i koja će nam sugerirati u kom smjeru trebamo djelovati', rekao je Lijić objašnjavajući da je prva reakcija samoorganiziranja građana bila malo nespretna te interpretirana u medijima kao ulične patrole.


Sve učestalije provale probudile su i Gradsku upravu pa je krajem siječnja održana sjednica Odbora za građansku sigurnost. Na njoj je istaknuto da će za cijeli grad biti organizirano povjerenstvo sa stručnim ekipama, postavljene nadzorne kamere na ulazima u grad i na pojedinim frekventnim mjestima te pojačano komunalno redarstvo kao i suradnja s građanima.

'Osijek je bio i ostao siguran grad i tu nema kompromisa, a sigurnost građana na prvom je mjestu', istaknuo je Damir Kramarić, predsjednik Odbora.

Policijska statistika za osječko-baranjsko područje govori kako je lani u odnosu na 2014. zabilježen porast razbojničkih krađa za oko 33 posto, a prevare za čak 146,8 posto.