štrajk u školama

Osim štrajka, sindikati kreću u gerilske akcije: Na trasi kongresa EPP-a trubit će se za obrazovanje, Mihalinec zavapio: Ne pucajte u učitelje!

19.11.2019 u 10:11

Bionic
Reading

Sindikat hrvatskih učitelja i Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske na konferenciji za novinare govore o štrajku u osnovnim i srednjim školama. Javnosti su se obratili predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec i čelnica Sindikata hrvatskih učitelja Ana Tuškan. U utorak je 27. dan štrajka u školama

Mihalinec je na presici sindikata u ponedjeljak kazao da su jednoglasno donijeli odluku o nastavku štrajka na frontalni način - sve županije svakog dana - dok se ne ispune zahtjevi. Kazao je da je ovo novi pritisak na Vladu da sjedne s njima i dogovori rješenje.

Podsjetio je da je u ponedjeljak prvi dan štrajka koji se odvija pod Vladinom prijetnjom neplaćanja. Otkrio je i da je odaziv štrajku velik, oko 91 posto. 'Ovo je borba za dostojanstvo, nitko više neće dati da ga se gazi. Nitko više neće biti ponizan. Vlada RH je jedina koja je odgovorna za ono što se događa s obrazovanjem', poručio je Branimir Mihalinec, dodavši da su Vlada i premijer isključivi krivci i za ono što će se događati idućih dana. Roditelje koji imaju primjedbe uputio je da se obrate na adresu premijera Andreja Plenkovića i Vlade.

Visok je odaziv, nastavio je, unatoč prijetnji da vrijeme u štrajku neće biti plaćeno.

Najavio je da neće samo štrajkati, nego će i pokazati vidljivost. Imat će tako akciju 'potrubi za obrazovanje' tijekom kongresa Europske pučke stranke (EPP) u srijedu u Zagrebu od 13 do 14 sati.

Članovi sindikata stajat će na cijeloj trasi od Sheratona do Arene, u kojoj će se nalaziti članovi EPP-a na kongresu u Hrvatskoj, i ukazivati na problem. Također će biti ispred HDZ-a na Trgu žrtava fašizma.

'To će biti jasan pokazatelj Vladi da smo ovdje', kazao je Mihalinec. Primijetio je da će tijekom kongresa EPP-a biti snažno osiguranje, jer na terenu će biti dronovi i snajperisti, pa je zamolio da ne pucaju u učitelje koji će držati bannere za obrazovanje. 'Ne pucajte u učitelje', ironično je zavapio Mihalinec. Akciju će provoditi i u drugim gradovima, u kojima će članovi sindikata također stajati na križanjima i pozivati građane da ih podrže.

Najavio je da će u četvrtak imati mini prosvjed na Markovu trgu, a organizirat će i veliki prosvjed na Trgu bana Jelačića u ponedjeljak.

Mihalinec je kazao i da su se spremni odazvati na pregovore u Vladu i danas ako ih pozovu.

'Ako Vlada zabrani štrajk, imamo mi neke druge mehanizme', rekao je sindikalist.

  • +15
Sindikat hrvatskih učitelja i Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Izvor: Pixsell / Autor: Josip Regovic/PIXSELL