modernizacija

Osijek: Za sustave navodnjavanja 43 milijuna kuna

13.11.2020 u 16:52

Bionic
Reading

U Osijeku su u petak potpisani ugovori o izgradnji sustava navodnjavanja Poljoprivredni institut Osijek, površine 211 hektara, i Mala šuma – veliki vrt, površine 78 hektara. Ugovore su s predstavnicima izvođača radova i stručnog nadzora potpisali osječko-baranjski župan Ivan Anušić i generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković. Osim toga, potpisan je i ugovor o javnoj nabavi stručnog nadzora nad građenjem sustava i ugovor s izvođačem radova na izgradnji sustava navodnjavanja Puškaša sa zajednicom ponuditelja. Ukupna vrijednost triju potpisanih ugovora je nešto veća od 43 milijuna kuna.

„Modernizacija poljoprivrede zahtijeva izgradnju sustava navodnjavanja. Klimatske promjene koje su sve izraženije zahtijevaju nove tehnike i novi pristup poljoprivrednoj proizvodnji. Moramo pratiti trendove kako bismo zadržali kvalitetu i povećali kapacitete poljoprivredne proizvodnje“, rekao je Anušić.

Đuroković je istaknuo kako je, zahvaljujući kvalitetnoj pripremi projekata Osječko-baranjske županije, bilo moguće iskoristiti europska financijska sredstva u iznosu od 85 posto, a hrvatska Vlada dodaje još 15 posto.

„Dva sustava gradimo uz potporu Ministarstva poljoprivrede, a treći grade Hrvatske vode i Osječko-baranjska županija na području Baranje, gdje ćemo navodnjavane površine povećati s 440 na 916 hektara“, rekao je Đuroković.

Sustav navodnjavanja Poljoprivredni institut Osijek imat će površinu od 211 hektara, a sustav Mala šuma - Veliki vrt 78 hektara. Zajedno s dogradnjom Puškaša činit će ukupno navodnjavanu površinu od 1205 hektara, objasnio je.  

Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Zdravko Tušek istaknuo je kako to ministarstvo "stavlja poseban naglasak na razvoj poljoprivrede na istoku Hrvatske". Po njegovim riječima, iz Programa ruralnog razvoja dosad je odobreno oko 10.000 investicijskih projekata i više od tisuću projekata za javnu infrastrukturu, koja uključuje i sustave navodnjavanja.

„U poljoprivrednoj strategiji koju pripremamo predvidjeli smo i dodatnih 25.000 hektara navodnjavanih površina“, rekao je Tušek.

Ravnatelj Poljoprivrednog instituta u Osijeku Zvonimir Zdunić dodao je kako će izgradnjom sustava navodnjavanja taj institut svoju poljoprivrednu proizvodnju staviti pod maksimalno kontrolirane uvjete proizvodnje pod vedrim nebom.

„Time ćemo osigurati stabilne i sigurne prinose i moći proizvoditi kvalitetno sjeme ratarskih kultura, čiji smo najveći proizvođač i izvoznik u Hrvatskoj, i to strateških ratarskih kultura kao što su kukuruz, pšenica, ječam, suncokret, soja i crvena djetelina“, zaključio je Zdunić.