NEW EUROPE

'Osijek je depresivan i pun mržnje'

15.05.2012 u 08:22

Bionic
Reading

Osijek, uspavani grad s oko 125.000 stanovnika koji se nalazi na istoku Hrvatske, jedno je od najdepresivnijih mjesta 28. države članice Europske unije, piše New Europe. S traumama iz rata i vidljivim ožiljcima, kako na secesijskim zgradama tako i na njegovim stanovnicima, uz recesiju i visoku stopu nezaposlenosti mladih, grad na Dravi nudi pregršt razloga za brigu i malo za veselje

Depresija je zajednička značajka, kao i frustracija ili čak mržnja. Podjednako je opasno ako ste druge nacionalnosti u Osijeku, kao što je opasno ako ste iz Zagreba ili nekog drugog djela Hrvatske. Nasilje koje u zadnje vrijeme provodi gradska mladež nekada je bilo nespojivo s mirnom ravnicom Slavonije, piše New Europe.

Nezaposlenost u Osijeku

Krajem veljače stopa nezaposlenosti u Osijeku iznosila je 17 posto, odnosno krajem veljače u Osijeku nezaposlene su bile 9342 osobe.

Kako bi vratili tračak nade u očaj i zrake svjetlosti u tamu osječkog svakodnevnog života opterećenog egzistencijalnim brigama, omladinska organizacija odlučila je podijeliti poruke nade sa svojim sugrađanima.

Dakle, 200 inspirativnih poruka bit će ispisano na određenim zidovima, pothodnicima, biciklističkim stazama i gradskim tramvajima, sve u istom stilu, istim slovima, nadopunjujući arhitekturu grada. Projekt financira EU, a provodi se u sklopu obrazovnih aktivnosti i kulture u Hrvatskoj.

'Ja sam uvijek tu za tebe', 'Voli svim srcem', 'Njeguj dijete u sebi', samo su neke od poruka koje će podijeliti s ljudima iz Osijeka.