GUŽVA U METROPOLI

Osam kandidata za zagrebačkog gradonačelnika

28.04.2009 u 08:19

Bionic
Reading

Zagrebačko Gradsko izborno povjerenstvo (GIP) izvjestilo je noćas nakon ponoći da je zaprimilo osam kandidatura za mjesto gradonačelnika, 27 lista za Skupštinu Grada Zagreba, 167 lista za Vijeća gradskih četvrti i 851 listu za Vijeća mjesnih odbora.

Predsjednik GIP-a Đuro Sessa novinarima je izjavio da su se za gradonačelnika kandidirali Miroslav Rožić, Milan Bandić, Tatjana Holjevac, Zlatko Klarić, Antun Kljenak, Josip Kregar, Jasen Mesić i Stipe Tojčić

Od 27 lista za Gradsku skupštinu deset ih je nezavisnih, a 17 stranačkih (pojedinačnih i koalicijskih).

U Zagrebu je 9.671 kandidatura na svim razinama, od čega je 64 posto muškaraca i 36 posto žena.

Za sada nisu utvrđene nikakve nepravilnosti, a detaljnije informacije znat će se u sljedećih 48 sati, koliko je zakonski rok za potvrdu pravovaljanosti lista.

Među posljednjima kandidaturu za Gradsku skupštinu predao je umirovljeni general Ljubo Ćesić Rojs, nositelj liste stranke Jedino Hrvatska - Pokret za Hrvatsku.

Rojs je novinarima rekao da su odluku o kandidaturi donijeli tek jučer, te je istaknuo da se na listi nalazi "većina utemeljitelja HDZ-a dr. Franje Tuđmana".

Kandidacijske liste za Gradsku skupštinu predali su i Hrvatska čista stranka prava (HČSP), čelnik Udruge "Bokci" Željko Krznarić, te Sead Hasanović poznatiji kao Braco Cigan

Kandidaturu za mjesto gradonačelnika posljednji je predao nezavisni kandidat Miroslav Rožić koji je prikupio nešto više od 9.300 potpisa.

Rožić je predao i listu za Gradsku skupštinu, a najtežom uvredom nazvao je spekulacije da nije mogao prikupiti dovoljan broj potpisa, te da je ostatak prikupljen na intervenciju gradonačelnika Milana Bandića. "Takva spekulacija je najteža uvreda za moje kandidate i ljude koji su prikupljali potpise", odgovorio je Rožić na upit novinara.

Za dogradonačelničko mjesto na Rožićevoj listi kandidiraju se Pero Hrgović i 27-godišnja Vlatka Leskovec, nezaposlena magistrica sociologije.

Rok za predaju potpisa potpore za kandidacijske liste istekao je u ponoć.