NA TALIJANSKO-HRVATSKOJ GRANICI

Osam članova posade spašeno, a 'Slađana' ostala plutati

14.09.2012 u 20:55

Bionic
Reading

Jedrilica 'Slađana', s koje je jučer kod Unija upućen poziv za spašavanje, i dalje pluta na moru zbog nemogućnosti tegljenja, dok je svih osam članova posade, srećom, spašeno

Akcija spašavanja sedam poljskih i jednog švicarskog državljanina na 12-metarskoj motornoj jedrilici koja plovi pod hrvatskom zastavom, započela je jučer oko 22 sata, kada je upućen poziv upomoć zbog puknuća jedara i kvara motora uslijed jakog vjetra.

Tada se nalazila na poziciji oko osam nautičkih milja od Unija, a u pomoć su upućeni tvrtka Seahelp i plovilo pomorske policije.

Nakon više pokušaja bezuspješnog tegljenja zbog vjetra i valova te pucanja teglenog konopa, jedrilica je nošena jakim vjetrom i valovima plutala prema ZERP-u, nakon čega je obaviještena i Obalna straža Italije i MRCC Roma kako bi se pripremili za slučaj potrebe spašavanja.

Prema podacima iz Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture, u koordiniranoj akciji MRCC Rijeka i MRCC Roma danas je oko 13 sati helikopterom Obalne straže Italije evakuirano šest članova posade, dok su dva člana ostala na plovilu. Kasnije su remorkerom evakuirani i oni, a jedrilica, u vlasništvu čarter tvrtke Grgić d.o.o. iz Sukošana, prešla je nešto prije 14 sati u talijanske vode.

'Slađana' se trenutno nalazi oko pet nautičkih milja između Pule i Ancone. Zbog i dalje loših vremenskih uvjeta na moru i nemogućnosti tegljenja, ostala je plutati.