član stožera za potres

Oršanić: Ako je oštećeno 40 posto vrijednosti zgrade, onda nema potrebe obnavljati je i uz suglasnost vlasnika ide u rušenje

15.01.2021 u 10:21

Bionic
Reading

Davorin Oršanić iz Ministarstva graditeljstva, prostornog uređenja i državne imovine izjavio je u petak kako je uklanjanje urušenih građevina trenutno glavna zadaća na potresom pogođenom području

Oršanić, član Stožera civilne zaštite za otklanjanje posljedica potresa rekao je u emisiji "Hrvatski radio za Banovinu" da će o građevinama koje su opasne za stanovništvo i treba ih ukloniti odlučivati građevinski inženjeri.

"Ako je oštećeno 40 posto vrijednosti zgrade, onda nema potrebe obnavljati je i uz suglasnost vlasnika ide u rušenje", kazao je i dodao da će se za takve slučajeve pristupiti zamjenskoj gradnji montažnih, polumontažnih i zidanih građevina.

Za središte Petrinje, gdje su zgrade vrijedne kulturne baštine, Oršanić je istaknuo kako se ne mogu rušiti građevine koje su povijesne vrijednosti, pa Ministarstvo kulture treba dati stav od gradskoj jezgri i spomenicima kulture.

Vezano za prijavljenu štetu na 41.500 objekata na Banovini Oršanić je naveo kako se planira da se njihova obnova financira iza četiri izvora - EU, krediti, donacije i državni proračun.

Procijenio je da bi šteta mogla biti na isti način kao nakon potresa u Zagrebu, pa očekuje da će i Europska unija pomoći u obnovi.

Najavio je da će cijene štete biti određene po četvornom metru, pri čemu će se definirati da nitko ne bude zakinut.

Oršanić je naglasio kako je potrebno što prije osigurati smještaj za u potresu stradalo stanovništvo, pozdravivši što su u Vladin prijedlog zakona uz Zagreb, Zagrebačku i Krapinsko-zagorsku županiju uvrštene i Sisačko-moslovačka te Karlovačka županija.