PIJAVICE U ISTRI

Orkansko nevrijeme čupalo stabla i potapalo barke

Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Dugo najavljivana kiša, koja je u zapadnu Istru stigla s olujnim vjetrom, u večernjim satima svom silinom obrušila se nad Umagom i Bujama, a Poreč, nakon dviju pijavica u Kukcima i Malom Maju, prošao je bez veće štete, kao i obližnji Novigrad

Orkansko nevrijeme popraćeno pijavicom i tučom, koje se u nedjelju navečer sručilo nad Umagom nanijelo je velike štete komunalnoj infrastrukturi, ali i poljoprivredi. Plantaže rajčice, vinograde i maslinike koji već trpe štetu zbog dugotrajne suše, sad je pogodila i tuča. Ponegdje je led bio čak veličine oraha. Jaka kiše poplavila je centar Umaga, a prema podacima Istrameta, u Zmabratiji kod Umaga izmjereno je čak 68 milimetara.

Uz led, kišu i pijavicu, probleme je zadavao i orkanski vjetar obarajući stabla na prometnice. Glavna prometnica koja vodi od Umaga prema Savudriji bila je zatvorena za promet zbog stabala koja su se srušila na cestu. Primljeni su pozivi o potopljenim podrumima, porušenim dimnjacima, prevrnutim kioscima, a nekoliko je kuća ostalo bez krovova.

Kako je priopćeno iz Grada Umaga, pijavica je počupala stoljetna stabla u Stella Marisu, na Punti i Moeli, od kojih je nekoliko stabala palo i na parkirane automobile. No srećom, unatoč orkanskom nevremenu popraćenom udarima olujne tramontane, kišom, tučom i pijavicom nitko nije ozlijeđen, a sve interventne službe su na terenu i otklanjaju kvarove.

Uslijed nevremena, u umaškoj luci nastradalo je više barki i jedrilica. Kako neslužbeno doznajemo, na ribarskom gatu potopljena je 15-metarska ribarica Katarina. U blizini Savudrije spašena je skupina slovenskih surfera, koje je vjetar nosio prema pučini, a kod Medulina je spašen 11-godišnji daskaš iz Slovenije. Spašeno je i četvero talijanskih državljana koji su se s barkom nasukali na otočić Fenera kod Pule.
.
Prema podacima Istrameta najjači udar vjetra zabilježen je u Rožcu kod Umaga, čak 24 metra na sekundu to jest 86 kilometara na sat, gdje je izmjereno i 60 mm kiše. Na Bujštini je palo 49 milimetra kiše te je puhao vjetar snage 23,8 metara na sekundu. Najmanje kiše palo je na Poreštini, između tri i pet milimetara, a na području Pule od pet do 10 milimetara.

Udari groma izazvali su i više manjih požara diljem Istre. U selu Šverki na Umaštini zapalile su se bale sjena, u Rogovićima kod Poreča grom je udario u stablo. Kod Vodnjana je zbog iskrenja električnog stupa izgorjelo oko 500 metara trave, a u požaru kod Lindara izgorjelo je oko 10 hektara.

U Novigradu je oboreno jedno stablo u autokampu Sirena, a komunalne službe na terenu raskrčuju prometnice. Sinoćnja fešta u povodu novigradskog zaštitnika Sv. Pelagija, zbog nevremena koje je 'nosilo' stolove i stolice s ugostiteljskih terasa na obali otkazana je, no kako doznajemo 'nadoknadit će se' u utorak.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi