otvoreno pismo

Organizacije civilnog društva pozivaju ministra Pavića da prestane zaustavljati donošenje nacionalne strategije

05.11.2018 u 15:18

Bionic
Reading

Organizacije civilnog društva pozvale su u ponedjeljak u otvorenom pismu ministra rada i mirovinskog sustava Marka Pavića da se očituje o prijedlogu Nacionalne strategije stvaranja poticajnog okruženja za razvoj civilnoga društva od 2017. do 2021. godine i tako 'prestane zaustavljati donošenje tog temeljnog strateškog dokumenta za budućnost civilnog društva u Hrvatskoj'

Zbog nepostojanja Nacionalne strategije, ističu organizacije potpisnice otvorenog pisma, proces stvaranja poticajnog okruženja za razvoj civilnog društva i dalje stagnira, a dodjela financijskih sredstava organizacijama civilnog društva postaje sve problematičnija.

'Krajnje je vrijeme da Ministarstvo rada prestane zaustavljati proces donošenja Nacionalne strategije tako da Uredu za udruge Vlade RH konačno pošalje svoje očitovanje na prijedlog Strategije i odgovarajući obrazac o procjeni fiskalnog učinka o provedbenim aktivnostima', poručuju organizacije naglašavajući nužnost sprječavanja daljnjeg urušavanja civilnog društva.

Pritom dodaju da su nakon zaključenja javnog savjetovanja u rujnu 2017. sva ostala nadležna tijela vladinom Uredu za udruge poslala svoja očitovanja u razumnom roku te da neočitovanje Ministarstva rada onemogućava slanje Strategije u daljnju proceduru.

Strategijom, bez koje civilno društvo djeluje već skoro dvije godine, Vlada bi trebala jačati djelovanje organizacija civilnog društva na financijskoj, institucionalnoj i pravnoj razini. Ona je bitna i za proces planiranja i programiranja natječaja Europskog socijalnog fonda u vrijednosti od 100 milijuna eura, ističu organizacije.

Otvoreno pismo potpisali su: GONG, Centar za mirovne studije, Centar za ženske studije, SOLIDARNA – Zaklada za ljudska prava i solidarnost, Mreža mladih Hrvatske, Dugine obitelji, WWF Adria, Info zona, Brodsko ekološko društvo-BED, Institut za kulturu i etiku, Udruga za nezavisnu medijsku kulturu, Udruga HOMO, Rehabilitacijski centar za stres i traumu, Udruga Žmergo, Udruga Biom, Eko-Zadar, Projekt Građanskih Prava Sisak, Forum za slobodu odgoja, Društvo za oblikovanje održivog razvoja (DOOR) i DEŠA – Dubrovnik.