SKANDAL NA HRT-U

Orfej nije smio ući u Arenu poslovno upravljanje

04.02.2010 u 15:27

Bionic
Reading

Željko Mesar, direktor Orfeja, tvrtke kćeri HRT-a, bez znanja i odobrenja Ravnateljstva matične kuće potpisao je društveni ugovor o ulasku u konzorcij hrvatskih tvrtki pod nazivom Arena poslovno upravljanje koji se jedini javio na treći natječaj za upravljanje zagrebačkom Arenom

Podsjetimo, zajedno s Orfejom konzorcij čine tvrtke Da! i Dialogos – tvrtke kćeri Digitel komunikacije, Ingra i Intel, njezina tvrtka kćer.

Prema javnosti dostupnim informacijama, Da! ima 35 posto udjela, Intel 35 posto, Dialogos 20 posto, a Ingra i Orfej po pet posto.

'Iz medija sam saznao da se naša kćer ponaša adolescentno i da je aplicirala za taj posao. Zatekla me cijela ta priča. Pitao sam bivšeg glavnog ravnatelja Vanju Sutlića da mi kaže nešto o tome i rekao mi je da je bilo prijedloga na tu temu, ali da Ravnateljstvo nikakvu odluku o tome nije donijelo.

Zatražio sam od direktora Orfeja Željka Mesara da mi se očituje o svemu i on mi je e-mailom odgovorio da je krajem travnja 2009. godine bio na sastanku s bivšim ravnatelj HTV-a Blagom Markotom na tu temu i da su mu tada iznesene sve pozitivne reperkusije sklapanja tog ugovora', kazao je v. d. glavnog ravnatelja Josip Popovac

Popovac je istaknuo da ne želi ulaziti u to je li ulazak u konzorcij dobra ili loša poslovna odluka, ali je činjenica da je Mesar ulaskom u treću tvrtku prekršio svoje ovlasti.

'Ugovor o ulasku konzorcij potpisan je 20. srpnja 2009, ali sa svim detaljima nisam upoznat jer mi Mesar tek mora dostaviti ugovor.

Najviše od svega me iznenadilo da mi je Mesar u e-mailu napisao da nakon potpisivanja ugovora nije bio u tijeku s daljnjim postupcima', istaknuo je Popovac

Iz ovoga ispada da Mesar nije ni znao da će se konzorcij koji je samo za to osnovan javiti na natječaj za upravljanje najvećom hrvatskom dvoranom.

Zbog cijele priče Popovac je zatražio sastanak s Mesarom, hitnu skupštinu Orfeja koja nije sazivana dvije godine i najavio angažiranje revizije da ispita poslovanje kćeri tvrtke.

Upitan ima li kakvih saznanja o tome da je u ime Orfeja pregovore vodio netko blizak Programskom vijeću (u kuloarima se nagađa da je sastancima prisustvovao dopredsjednik Vijeća Siniša Grgić), Popovac je ustvrdio da o tome nema nikakvih saznanja i da je ugovor o ulasku u konzorcij potpisao Mesar.

Orfej, doznajemo, već neko vrijeme ne stoji dobro, a neslužbeno se može čuti da je HRT-u dužan oko dva milijuna kuna te da bi ga vrh kuće najradije likvidirao.