premijer mađarske

Orban: U Europi se odvija zamjena stanovništva. Broj uvezenih migranata se povećava

21.06.2024 u 12:58

Bionic
Reading

Mađarski premijer Viktor Orban je vodstvo Europske unije u nastajanju, uz mogući drugi mandat predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen, opisao kao "koaliciju za rat i migracije"

Orban je u intervju za mađarsku javnu radioteleviziju u petak rekao da je "sve više ljevičarska" koalicija konzervativaca, socijaldemokrata i liberala, koja ima većinu u novom sazivu Europskog parlamenta, već postigla dogovor o novom vodstvu bloka.

Na neformalnom sastanku vođa zemalja članica EU-a u Bruxellesu u ponedjeljak nije postignut sporazum o raspodjeli vodećih dužnosti u europskim institucijama nakon izbora za Europski parlament 9. lipnja.

Međutim, Orban je rekao da se radi o "utakmici koja je već odigrana".

"Ratnohuškačka, protupoduzetnička i promigracijska koalicija je izronila u Europskoj uniji", nastavio je.

Kao vođa konzervativne Europske pučke stranke (EPP), koja je osvojila najviše mjesta u Europskom parlamentu, Nijemac Manfred Weber je u formiranju ove koalicije igrao "ulogu (demona) Belzebuba", smatra Orban.

Weber je "stari neprijatelj i zločinac za Mađarsku", a von der Leyen je njemu "samo mala ministrantica", kazao je mađarski premijer.

Koalicija "weberijanaca" će provesti takozvani "Sorosev plan", dodao je Orban. Prema tom planu George Soros, američki milijarder i filantrop rođen u Mađarskoj, pokušava preplaviti Europu migrantima kako bi se europskim zemljama oduzeo njihov kršćanski i nacionalni identitet.

"U Europi se odvija zamjena stanovništva. Bijela, kršćanska, tradicije svjesna osoba, recimo europska, postaje sve rjeđa, a broj uvezenih migranata se povećava", nastavio je Orban.

Navodi o neprovjerljivom "Sorosevom planu" i pritužbe na račun navodne "zamjene stanovništva" dio su teorija urote koje promoviraju krajnje desni ekstremisti.

Radijski intervju s Orbanom je snimljen u Berlinu. Njemački kancelar Olaf Scholz se namjerava sastati s Orbanom radi razgovora u petak. Mađarska 1. srpnja preuzima predsjedanje Vijećem EU-a .