najteži izbori

Orban vodećim dužnosnicima EU-a: Pokupite stvari i odlazite. Prijeti veći rat

19.04.2024 u 19:28

Bionic
Reading

Najviši dužnosnici Europske unije moraju otići i ne zaslužuju drugu priliku nakon izbora za Europski parlament, rekao je u petak mađarski premijer Viktor Orban

Nacionalistički čelnik suočava se s jednim od najtežih izbora u svojoj 14-godišnjoj vladavini. Gospodarstvo je u recesiji, njegovu platformu s obiteljskim vrijednostima u samoj srži potresa skandal sa zlostavljanjem, a tu je i politički pridošlica koji prijeti promijeniti status quo.

Unatoč tim izazovima, Orbanov Fidesz i dalje je najpopularnija stranka u Mađarskoj. No pojava bivšeg insajdera iz vlade, Petera Magyara, glasnog kritičara premijera, unijela je u izbore dodatnu neizvjesnost.

"Ima problema u Bruxellesu, velikih problema. Vodstvo (EU) je zakazalo", rekao je Orban pristašama, u neuobičajeno kratkom 15-minutnom govoru, kojim je pokrenuo Fideszovu kampanju za izbore od 6. do 9. lipnja.

"Ako ste u mandatu loše radili, doveli svoje birače u opasnost i ako ne očekuju ništa više od vas, preostaje vam samo jedno - pokupite stvari i odlazite", rekao je Orban.

Orban je rekao da je europsko gospodarstvo u padu i kritizirao politiku Zapada da podrži ukrajinske ratne napore protiv ruske invazije. Tvrdi da bi moglo doći do šireg sukoba ako EU ne promijeni pristup.

Orban je dugo u sukobu sa svojim saveznicima u EU-u i Washingtonu zbog niza pitanja, uključujući odbijanje slanja oružja Kijevu i nastavak održavanja gospodarskih veza s Moskvom od napada ruskih snaga na Ukrajinu 2022.

Budimpešta se spori i s Europskom komisijom zbog pravosudnih reformi što je rezultiralo obustavom milijardi eura iz europskih fondova.

Istraga protiv Magyara

Dok se Orban obraćao, novi ured za ispitivanje stranog miješanja u mađarske izbore pokrenuo je istragu protiv Magyara zbog sumnje u inozemno financiranje njegovih kampanja.

Magyar obilazi seoska područja kako bi pridobio podršku i nada se da će imati koristi od ekonomskih problema Mađarske i raširenog razočaranja birača drugim oporbenim strankama koje nisu uspjele postaviti vjerodostojan izazov Orbanu tijekom više izbornih ciklusa.

"Iako je politička i ekonomska pozadina povoljna za Magyarovu stranku TISZA da ostvari relativno dobre rezultate na izborima za Europski parlament i lokalnim izborima, nije ni blizu tome da nadmaši Fidesz", rekao je Andrius Tursa iz think-tanka Teneo.

"Vladajuća stranka je u anketama na 40 do 42 posto, ima stabilnu i predanu biračku bazu i može upotrijebiti ogromne administrativne resurse u svoju korist", rekao je Tursa.