TEŠKI PREGOVORI U BRUXELLESU

Orban tvrdi da nizozemski premijer želi kazniti Mađarsku jer ga osobno mrzi, Janša poludio na prozivke da je stao uz Orbana: 'Lažete gore nego pas u bijegu'

19.07.2020 u 13:13

Bionic
Reading

Pregovori o sedmogodišnjem financijskom okviru za novi proračun EU-a te planu za oporavak unije od koronakrize rastegnuli su se već u treći dan, a predsjednik Europskog vijeća Charles Michel novu rundu je zakazao za nedjelju u podne, no ona nije počela ni do 15 sati. U međuvremenu, mađarski premijer Viktor Orban optužio je nizozemskog kolegu Marka Ruttea, koji predvodi skupinu 'štedljivih' zemalja što inzistiraju na nadzoru vladavine prava kao uvjetu korištenja sredstava iz novog EU proračuna, da ga osobno mrzi i zbog toga želi kazniti Mađarsku

Kako prenosi AFP, Orban je u nedjelju ujutro, prije ulaska na nastavak samita, novinarima izjavio sljedeće: 'Ne znam koji je osobni razlog nizozemskog premijera da mrzi mene ili Mađarsku, no žestoko nas napada i želi staviti do znanja da Mađarska treba biti financijski kažnjena jer ne poštuje ono što on smatra vladavinom prava. To je samo njegov stav i to nije prihvatljivo, jer ne postoji odluka na razini EU o tome što to vladavina prava u Mađarskoj treba biti'.

Orban je tom prilikom još jednom istaknuo da će staviti veto na svaku odluku koja ima za cilj povezati vladavinu prava s proračunom EU.

U međuvremenu, neimenovani briselski diplomat za AFP je iznio procjenu da samit neće uspjeti, ali ne zbog novaca, već upravo zbog klauzule o vladavini prava koju nizozemski premijer Mark Rutte i finska premijerka Sanna Marin žele nametnuti kao integralni dio sporazuma o proračunu.

  • +13
Mark Rutte i Sanna Marin Izvor: EPA / Autor: STEPHANIE LECOCQ / POOL

Uz Mađarsku su, prema istom diplomatu, u ovoj podjeli stale Poljska i Slovenija. No slovenski premijer Janez Janša izrazito se naljutio nakon što ga je zbog podržavanja Orbana prozvao Jernej Pikalo, bivši slovenski ministar znanosti iz redova oporbenih socijaldemokrata. 'Lažete gore nego pas u bijegu', napisao je Janša na svom Twitteru.

Podsjetimo, čelnici zemalja članica Europske unije pokušavaju tijekom vikenda dogovoriti novi sedmogodišnji proračun i plan za oporavak pošto su pregovori zapeli zbog inzistiranja Nizozemske da se o isplati sredstva odlučuje jednoglasno.