UBOJSTVO IBRAHIMA DEDIĆA

Optužnice protiv Base nije potvrđena, obrana traži izdvajanje dokaza

14.07.2020 u 16:17

Bionic
Reading

Optužnica protiv Tomislava Viktora Base (50), optuženog za ubojstvo bankara Ibrahima Dedića prije 21 godinu, nije potvrđena u utorak na Županijskom sudu u Zagrebu jer je obrana optuženog zatražila izdvajanje određenih dokaza kao nezakonitih

Basini odvjetnici Jadranka Sloković i Ivan Krnić smatraju da sudski nalog kojim je zatraženo DNK vještačenje tragova krvi koji su nađeni na mjestu Dedićevog ubojstva, nije dobro obrazložen.

Stoga je obrana na sjednici Optužnog vijeća zatražila izdvajanje tog sudskog naloga iz sudskog spisa, kao nezakonitog dokaza.

Sutkinja Tanja Pavelin je odbila zahtjev obrane navodeći da je riječ o zakonitom dokazu.

Budući da obrana ima pravo žalbe na tu odluku, optužnica protiv Base nije potvrđena, jer će se o njezinoj osnovanosti ponovno odlučivati nakon što Vrhovni sud prihvati ili odbije žalbu obrane.

Prema izvorima bliskih istrazi, riječ je o biološkom vještačenju kojim je zatražena usporedba DNK profila optuženog Base s tragovima krvi nepoznatog počinitelja ubojstva, a koje tužitelji smatraju krunskim dokazom.

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu je podiglo optužnicu protiv Base 25. lipnja ove godine, tereteći ga za ubojstvo vlasnika Promdei banke Ibrahima Dedića, počinjeno u Zagrebu 1999. godine.

U optužnici se okrivljeniku stavlja na teret da je 3. srpnja 1999. oko 22,30 sati u Zagrebu, zajedno s još jednom osobom neutvrđenog identiteta, sukladno zajedničkom prethodnom dogovoru, a u nakani da Dedića liše života, pričekao njegov dolazak u zgradu u Ivekovićevoj ulici 17, u Zagrebu, u kojoj je stanovao.

Nakon što je Dedić ušao u zgradu, tereti ih se da su u njega ispalili 20-tak streljiva iz automatskog pištolja i iz pištolja. Dedić je zadobio niz strijelnih ozljeda glave i tijela, koje su dovele do smrti.

U optužnici je predloženo da se protiv okrivljenika, koji ima hrvatsko, nizozemsko i švicarskim državljanstvo, produlji istražni zatvor zbog opasnosti od bijega.

Tomislava Viktora Basu je policija uhitila 30. siječnja ove godine, a čekala je nekoliko godina da iz inozemstva dođe u Hrvatsku kako bi potvrdila svoju sumnju da je na zagrebačkoj Peščenici ubio bankara Dedića. Basa je uhićen nekoliko dana nakon što je u Hrvatsku došao u posjet rodbini.