bivši ministri

Optužnica protiv Tolušića i Horvata udarila u ozbiljnu prepreku

07.12.2023 u 09:15

Bionic
Reading

Vjerojatno po imenima 'najjača' optužnica u hrvatskoj povijesti, ona protiv četiri bivša ministra u aktualnoj Vladi, udarila je u prvu prepreku. Visoki kazneni sud naložio je da zagrebački Županijski sud točno napiše razloge za svoju odluku za svaki od 310 dokaza

Visoki kazneni sud (VKS) je, neslužbeno doznaje Jutarnji list, ukinuo odluku kojom je zagrebački Županijski sud zakonitima proglasio USKOK-ove dokaze protiv bivšega ministra gospodarstva Darka Horvata, bivšega ministra rada i socijalne skrbi Josipa Aladrovića, bivšega ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića, bivšega potpredsjednika Vlade Borisa Miloševića te gradonačelnika Županje Damira Juzbašića, optuženih u aferi 'po babi i stričevima'.

Zagrebački Županijski sud morat će ponovno odlučivati o zakonitosti dokaza.

Na optužnome vijeću obrana Horvata i ostalih tražila je da se iz spisa svi dokazi, a ima ih ukupno 310, izdvoje kao nezakoniti. Obrana je među ostalim osporavala to da DORH, odnosno USKOK, zbog svoje subordiniranosti izvršnoj vlasti uopće može biti zakoniti tužitelj, ali i mnoge druge razloge. Optužno vijeće Županijskog suda odbilo je sve te argumente i donijelo rješenje, ali nije pojedinačno obrazložilo svoje razloge za odbijanje svakoga od 310 dokaza, već ih je grupiralo prema razlozima zbog kojih su osporavani.

Visoki kazneni sud osporio je to, ocijenivši da predstavlja bitnu povredu odredaba kaznenoga postupka, odnosno da je nerazumljivo, te naložio da zagrebački Županijski sud točno napiše razloge za svoju odluku za svaki od 310 dokaza.