NAKON LIJEČENJA HEMEROIDA

Optužnica dvojici liječnika zbog smrti pacijenta

31.08.2012 u 10:44

Bionic
Reading

Općinsko državno odvjetništvo u Varaždinu je podiglo pred Općinskim sudom u Varaždinu optužnicu protiv dvojice varaždinskih kirurga, Zdravka Dolovskog (42) i Ranka Starea (59), zbog počinjenja teškog kaznenog djela protiv zdravlja ljudi

Prvookrivljenog Dolovskog se tereti da je 12. listopada 2009. nakon operativnog zahvata kirurškog liječenja pacijenta K.G. (27), tijekom kojeg je došlo do kompliciranog krvarenja, nesmotreno držao da ga je u cijelosti zaustavio. Stoga kao odjelni liječnik i operater zadužen za praćenje stanja pacijenta nije ni 15. listopada 2009. poduzeo nikakve dijagnostičke postupke, unatoč tome što je zdravstveno stanje pacijenta iduća dva dana objektivno ukazivalo na to da postoperativni tijek ne teče uredno. Usprkos tome, kako tvrdi ODO, zajedno s drugookrivljenim obavio je samo rektoskopiju i rendgen.

Državno odvjetništvo tereti Dolovskog i Starea da su nedovoljnim dijagnostičkim pretragama propustili utvrditi da su zbog daljnjeg krvarenja nastala dva veća hematoma, a kada su oni uočeni daljnjim pretragama, prvookrivljenik je nakon dogovora s drugookrivljenim obavio operativni zahvat koji je bio pogrešan jer je radi izbjegavanja nastanka septičkog šoka bilo nužno učiniti drugi operativni zahvat.

Zbog poduzetog neadekvatnog operativnog zahvata, kako se tvrdi u optužnici, došlo je do dodatnog prodora bakterija u organizam pacijenta iz Čakovca te do nastanka i širenja gnojne upale potrbušnice i teške infekcije, pa je unatoč poduzetom operativnom zahvatu pacijent preminuo 18. listopada 2009.

Majka preminulog pacijenta, koji je u varaždinsku bolnicu došao zbog operacije hemoroida, tvrdila je da je smrt njezinog sina posljedica liječničke pogreške te se stoga obratila Hrvatskoj liječničkoj komori, Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi te Županijskom državnom odvjetništvu u Varaždinu. Povjerenstvo za izvanredni stručni nadzor varaždinske bolnice nije utvrdilo pogreške u liječenju, no Hrvatska liječnička komora najavila je pokretanje disciplinskog postupaka, a sada je i ODO podignuo optužnicu.