suđenje

Optuženici u cestarskom kraku afere Remorker krunskog svjedoka Sapunara nazvali lažljivcem

08.04.2019 u 12:52

Bionic
Reading

Krunski svjedok u cestarskom kraku afere Remorker, bivši financijski direktor HAC-a Josip Sapunar, u ponedjeljak se na zagrebačkom Županijskom sudu suočio s optuženicima koji su ga zbog ranijih optužbi da su sudjelovali u izvlačenju novca nazvali lažljivcem

'Izrazito mi je zadovoljstvo što jednom profesoru i doktoru mogu reći u lice da laže', odgovorio mu je u ponedjeljak optuženi Damir Kezele. Optuženi Jurica Prskalo Sapunara je nazvao lažljivcem koji mu je uništio obitelj, dok mu je Mario Lovrinčević kazao da je on uzeo novac.

Uz bivšeg ministra Božidara Kalmetu, koji otpočetka odbacuje optužbe i tvrdi da je žrtva političkog progona, optužnicom su obuhvaćeni i njegovi najbliži suradnici iz ministarstva – bivši državni tajnik te predsjednik Nadzornog odbora HAC-a Zdravko Livaković i državni tajnik Milivoj Mikulić koji je također bio u upravi HAC-a. U optužnici se spominje i bivši čelnik HAC-a i Hrvatskih cesta (HC) Stjepko Boban, čelnici građevinskih tvrtki Damir Kezel, Miroslav Bunić i Petar Pečin te ljudi iz HAC-a i HC-a Jurica Prskalo i Sandro Vukelić.

Nekadašnji financijski direktor HAC-a Sapunar još je u istrazi Livakovića i Mikulića prokazao kao osobe kojima je nosio novac što su ga HAC-ovi podizvođači uplaćivali na austrijski račun češke tvrtke Remorker u vlasništvu Igora Premilovca koji je poput Sapunara, nakon priznanja Uskokovih optužbi, sporazumno osuđen na povrat novca i rad za opće dobro. Nagodbu s tužiteljstvom, nakon priznanja optužbi, postigao je i bivši direktor u Viaduktu Ivan Berket.

Drugi krak afere Remorker proširio se na Hrvatsku gospodarsku komoru i njenog dugogodišnjeg čelnika Nadana Vidoševića.