SLUČAJ NA IZDISAJU

Optuženi za sređivanje lažnih vojnih mirovina će se izvući? Evo što je odlučio Visoki kazneni sud

13.12.2021 u 21:47

Bionic
Reading

Visoki kazneni sud odlučio je prihvatiti žalbe Dragiše Šušića, Marija Tafre, Valtera Nutrizija, Borana Uglešića, Borisa Samardžije i Suzane Jelavić, koji su svi okrivljeni u aferi "Dijagnoza" prije 11 godina, piše Slobodna Dalmacija. Naime, okrivljeni su preko branitelja u veljači ove godine tražili da se iz spisa izdvoje svi nalozi istražnog suca za provođenje tajnih mjera, kao i dokazi koji su prikupljeni na taj način

Taj je prijedlog tada iznio odvjetnik Željko Gulišija, jedan od trojice branitelja okrivljenog psihijatra i sudskog vještaka Borana Uglešića, a pridružili su mu se i odvjetnici ostalih okrivljenih. Na taj se način željelo spriječiti da se tijekom suđenja javno preslušavaju tajno snimljeni telefonski razgovori okrivljenika, koji su jedan od ključnih dokaza u ovom predmetu, piše Slobodna Dalmacija.

Vrhovni je sud u predmetu "Dijagnoza" u rujnu 2012. godine već odbio identične zahtjeve obrane, no tada je praksa bila drukčija i tada još nismo dobili europsku "packu". Europski sud za ljudska prava u međuvremenu je u dva slučaja - dilera iz Korčule i potpredsjednika Hrvatskog fonda za privatizaciju - donio odluke koje su "poklopile" domaće pravosuđe i zbog kojih je Vrhovni sud promijenio svoju praksu odbijanja prijedloga za izdvajanje naloga istražnih sudaca za provođenje tajnih mjera kao nezakonitih dokaza.

Podsjetimo, okrivljenike se tereti da su za omogućili 15-ak osoba stjecanje statusa hrvatskih ratnih vojnih invalida, čime su im pribavili znatnu materijalnu dobit na štetu državnog proračuna.

Zamjenica USKOK-a Natalija Petković na prvom ročištu istaknula da je Vrhovnom sudu tada trebalo tri godine za odlučivanje o zakonitosti sudskih naloga i nezakonitim dokazima. Tada je istaknula i da 'obrana dobro zna da će u 2022. godini nastupiti zastara progona'.