UPALI U ZGRADU VLADE

Opsadno stanje u Tuzli, 10 ozlijeđenih

05.02.2014 u 18:48

  • +5

Pripadnici policije spriječili ulazak demonstranata u zgradu kantonalne vlade u Tuzli

Izvor: Anadolu / Autor: Anadolu

Bionic
Reading

Prema posljednjim informacijama, radnici Dite, Polihema, Guminga i Konjuha, nezaposleni građani te članovi sindikata firmi koje su u stečaju probili su u srijedu kordon policije i upali u zgradu Vlade Tuzlanskog kantona, javlja Al Jazeera Balkans. Deset je osoba ozlijeđeno, među njima i dječak s lakšim ozljedama glave

Predstavnik dioničara Polihema Sakib Kopić kaže kako je policija krenula u obračun s prosvjednicima.

'Udaraju sve redom. Udarili su i jednog momčića od 15 godina. Nekoliko građana je ozlijeđeno, a čekamo i dolazak Hitne pomoći', rekao je za Klix.ba Kopić.

U jednom trenutku sudionici prosvjeda upali su u zgradu Vlade zbog čega su intervenirali pripadnici policije, a tom prilikom ozlijeđen je kamerman RTV Slon iz Tuzle, javlja AJB. Ekipa je pratila prosvjede nezadovoljnih radnika i nezaposlenih te kada je probijen policijski kordon, kamerman je ušao u zgradu kako bi snimio radnike. Tada ga je pripadnik MUP-a TK, koji je radio na osiguranju, udario pendrekom u predjelu glave.

Više od stotinu pripadnika specijalnih jedinica policije stiglo je pred zgradu Vlade kako bi čuvali ministre. U trenutku eskalacije, prosvjednici su počeli bacati kamenje na zgradu Vlade, te su razbijena prozorska stakla na objektu. Razbijeni prozori, gusti dim od zapaljenih guma i pobacani kontejneri današnja su slika s tuzlanskih ulica.

Sve je veći broj sudionika prosvjeda, nezadovoljnih radnika i građana u Tuzli i trenutno ih je najmanje 2.000, a cijeli dio grada je blokiran, javlja Fena.

'Ogorčeni radnici poručuju kako neće otići ispred Tuzlanske vlade sve dok im se neko ne obrati. Među prosvjednicima su i radnici Dite, koji plaću nisu dobili od siječnja prošle godine i koji traže svoja zaostala primanja, ali i garancije da će im biti uplaćeni doprinosi. Očajni su i, kako kažu, spremni na sve', javlja Al Jazeera

Nezadovoljni radom Vlade u protekle četiri godine, prosvjednici su poručili kako je ovo početak borbe građana za osnovna ljudska prava. Traže da im se isplati jednokratna pomoć, osigura uvezivanje radnog staža uplatom doprinosa, osiguranje prava na liječenje, ali i stvaranje uvjeta za normalan život i zapošljavanje mladih, čiji je broj na burzama sve veći.

'Budući da se Kantonalni odbor Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine za Tuzlanski kanton ogradio od istupa i aktivnosti pojedinaca i grupa, Vlada TK poziva nezadovoljne radnike da svoje aktivnosti i ostvarenje svojih prava traže putem institucija sustava sindikalnog organiziranja i djelovanja s kojima Vlada ima kontinuirano dobru suradnju', navodi se u priopćenju koje je povodom prosvjeda izdala Vlada Tuzlanskog kantona.

Prosvjednici očekuju sastanak s tuzlanskim premijerom.

Prosvjedi u Tuzli