Oprez ako idete na put

[VIDEO, FOTO] Snijeg pada diljem Hrvatske, na Jadranu olujno jugo 'potjeralo' more na kopno. Kod Dubrovnika valovi od gotovo sedam metara

09.12.2021 u 07:18

Bionic
Reading

Zbog niskih je temperatura veća opasnost od poledice na vlažnim dijelovima kolnika, posebice na mostovima i nadvožnjacima. Dok snijeg pada u dijelovima unutrašnjosti zemlje, sredozemna ciklona donijela je nove probleme na Jadranu, osobito u Dalmaciji

Protekla noć donijela je turbulentne meteorološke prilike, olujne udare juga, obilnu kišu, ali i značajniji gorski snijeg.

U posljednja 24 sata u Istri je lokalno palo 50 mm kiše, koliko je zabilježila postaja u Košutićima kod Baderne. Na Rovinjštini je palo do 47 mm (Palud), a do 49 mm palo je oko Učke i u Žminju, dok je postaja u Pazinu izmjerila 46 mm.

Prema podacima DHMZ-a, u Gorskom kotaru pao je obilniji snijeg. Najviše ga ima u Pargu pokraj Čabra, čak 35 cm. U Begovom Razdolju izmjerili su 22 cm, a u Delnicama 20 cm.

Još obilniji snijeg pao je u Sloveniji, u kojoj neke postaje mjere do 50 cm novog pokrivača, javlja Istramet.

Snijeg u Čakovcu Izvor: Pixsell / Autor: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Protekle noći na Jadranu je puhalo jako jugo s olujnim udarima. U Splitu je malo nedostajalo do orkanskih udara. Prema podacima DHMZ meteo postaje na Marjanu, najjači udari juga dosezali su 112 km/h. Na Svetom Juri na Biokovu udari juga su dosezali 130 km/h.

Jugo u Splitu Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

Niski tlak i visoki valovi noćas i jutros poplavili su dio obale. Prema dostupnim informacijama, plima je bila najintenzivnija na području Vodica gdje se velik dio rive noćas našao pod morem, javlja portal Dalmacija danas.

Plime je bilo i u Splitu. Valovi su nanijeli ogromne količine šljunka i kamenja na plaže okrenute prema jugo. Za razliku od protekle dvije ciklone koje su donijele lebić i oštro zbog kojih se pod morem našao dio splitske Rive, ovoga puta najpoznatija splitska šetnica ostala je pošteđena.

Nevrijeme koje je u kasnim večernjim satima pogodilo Split uzrokovalo je i mnogo problema na prometnicama. Sve je krenulo na Kašjunima gdje je u 22:26 trebalo piliti stablo zbog opasnosti od pada na prometnicu.

Nešto kasnije, iza 23 sata, uklanjali su daske koje su sa skele padale na ulicu, a potom grane u Riječkoj i stablo na Obali kneza Domagoja. DVD Split u Plinarskoj je gasio, prije 1 sata u noći, tri plastična kontejnera, a kasnije su u Držićevoj uklanjali stablo s osobnog vozila, javja portal Dalmacija news.

Zbog prometnih nesreća ograničenje je brzine na nekoliko prometnica, a zbog vjetra u prekidu su neke trajektne i brodske linije, izvijestio je u četvrtak ujutro Hrvatski autoklub.

Na autocesti A1 na 34+450 km između čvora Jastrebarsko i čvora Karlovac u smjeru Dubrovnika vozi se uz ograničenje brzine od 80 km/h, javlja HAK u osam sati.

  • +11
Snijeg u Karlovcu Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Na autocesti A1 na 397+000 km između čvora Bisko i čvora Blato na Cetini u smjeru Dubrovnika vozi se uz ograničenje brzine od 40 km/h. 

Na autocesti A3 na 6+850 km između čvora Sv. Nedjelja i čvora Bobovica u smjeru Bregane promet se vodi jednom prometnom trakom. Vozi se uz ograničenje brzine od 60 km/h.

Na autocesti A11 na 2+000 km između čvora Velika Gorica jug i čvora Velika Gorica sjever Mlaka u smjeru Zagreba promet se vodi na dvije prometne trake. Vozi se uz ograničenje brzine od 80 km/h. 

  • +147
Snijeg u Hrvatskoj Izvor: Cropix / Autor: Zeljko Hajdinjak / CROPIX

U Gorskom kotaru i Lici pada snijeg, a u središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj mjestimice susnježica. Ponegdje u unutrašnjosti pada kiša koja se ledi u dodiru s tlom.

Zbog niskih je temperatura veća opasnost od poledice na vlažnim dijelovima kolnika, posebice na mostovima i nadvožnjacima. Vozačima savjetujemo da se ne uključuju u promet bez zimske opreme te da prilagode brzinu i način vožnje vremenskim uvjetima.

Zbog zimskih uvjeta zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, a za ostala je vozila obavezna zimska oprema na pojedinim cestama u Lici, Gorskom kotaru, Krapinsko-zagorskoj i Zagrebačkoj županiji.

  • A1 Zagreb-Split-Ploče na dionici Bosiljevo-Brinje
  • A6 Rijeka-Zagreb na dionici Kikovica-Karlovac
  • DC1 Gornji Macelj-Žeinci i Vaganac-Gračac
  • DC3 Kikovica-Delnice-Zdihovo-Duga Resa
  • DC6 GP Jurovski Brod-Karlovac
  • DC35 Očura-Švaljkovec
  • DC42 Poljanak
  • DC74 Đurmanec-Bednja
  • DC207 Hum na Sutli-Đurmanec
  • DC217 Ličko Petrovo Selo-GP Ličko Petrovo Selo
  • DC429 Selište Drežničko-Prijeboj
  • DC434 Bobovje-Mihaljekov Jarak
  • DC541 DC6-čvor Novigrad (A1)
  • ŽC5034, 5191, 5062, 5032, 5068, 5030
  • državne, županijske i lokalne ceste na području Delnica, Čabra, Vrbovskog i G. Jelenja
  • DC42 Poljanak
  • lokalnim i županijskim cestama na području Korenice.

Moguća je poledica, posebice na mostovima i nadvožnjacima.

Vrijeme u zemlji

Bit će umjereno i pretežno oblačno, povremeno s kišom, a ponajprije u Gorskome kotaru i sjeverozapadnim krajevima i snijegom uz snježni pokrivač, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda za četvrtak.

U početku je u unutrašnjosti lokalno moguća kiša koja se smrzava na tlu, osobito na području Korduna i Kapele. U Dalmaciji će mjestimice biti i izraženijih pljuskova s grmljavinom.

Vjetar na kopnu slab do umjeren sjeveroistočni i sjeverni, poslijepodne u Slavoniji sjeverozapadni. Na Jadranu umjereno i jako jugo i jugozapadnjak, u okretanju na sjeverozapadnjak, navečer na sjevernom dijelu bura. Najviša dnevna temperatura uglavnom od 0 do 5, na Jadranu između 9 i 14 stupnjeva Celzijevih.