PONOVITE PRVU POMOĆ

Oprez pri kupanju: Na što roditelji i djeca trebaju posebno paziti

16.04.2018 u 17:01

Bionic
Reading

Uoči početka sezone kupanja u Hrvatskoj upitali smo liječnike kojih se pravila i smjernica kupači, a osobito roditelji s djecom, trebaju pridržavati kako bi osigurali što bezbrižniji odmor i rekreaciju te spriječili nesretne slučajeve

Dolaskom toplijih dana počinje i sezona kupanja u moru, rijekama i jezerima, ali i češći odlasci na bazene, popularna odredišta stanovnika gradova u unutrašnjosti Hrvatske za vrijeme ljetnih mjeseci. Za bezbrižnije uživanje ipak je potrebno pridržavati se određenih smjernica i pravila koje za tportal objašnjava zamjenica ravnateljice Zavoda za hitnu medicinu Koprivničko-križevačke županije, dr. Valerija Bartolić.

U slučaju odlaska roditelja na kupanje s djecom, bez obzira na lokaciju, važno je nadgledati ih u svakom trenutku 'iako izgledaju kao da su dobri plivači', biti kraj njih ako su u dubljoj vodi i pripaziti na skakanje, a na bazenima i na trčanje kako se ne bi poskliznuli i tako ozlijedili.

'Ako se dijete zagrcne vodom, u slučaju da je duže bilo pod vodom, svakako se treba konzultirati s liječničkom, iako dijete naizgled nema posljedica', dodala je.

Poznavanje prve pomoći izuzetno je važno jer, kako objašnjava doktorica, 'često se događa da je prva pomoć potrebna, a jako malo ljudi se usudi i zna je pružiti. Svatko bi trebao znati pružiti prvu pomoć, odnosno masažu srca i umjetno disanje, do dolaska prave pomoći. U slučaju bilo kakve nezgode, treba se konzultirati sa spasiocima koji su obučeni upravo za to'.

Također, preporučuje se tuširanje prije odlaska u vodu kako temperaturna razlika između tijela kupača i vode ne bi bila prevelika. Ukoliko javni tuševi nisu dostupni, savjetuje se postupan ulazak u vodu kako bi se tijelo aklimatiziralo na hladnoću, a vrijedi napomenuti da se ne savjetuje kupanje neposredno i do sat vremena nakon jela jer može doći do povraćanja, kao i u slučaju konzumacije alkohola, koji je čest uzrok utapanja.

  • +63
Tradicionalno novogodišnje kupanje u Hrvatskoj Izvor: Cropix / Autor: Niksa Stipanicev / CROPIX