bih

Oporbeni zastupnik u Republici Srpskoj prvi na udaru mjera izvanrednog stanja

09.04.2020 u 14:48

Bionic
Reading

Oporbeni političar u Republici Srpskoj prvi se našao na udaru mjera koje su stupile na snagu zbog uvođenja izvanrednog stanja u tom entitetu, a optužen je za kršenje uredbe o zabrani širenja panike

Zastupnik Partije demokratskog progresa (PDP) u Narodnoj skupštini RS Draško Stanivuković potvrdio je u četvrtak kako ga je policija, pod prijetnjom prisilnog privođenja, pozvala na saslušanje zbog toga što je objavio video snimku osoba dovedenih u jednu sportsku dvoranu u Banjoj Luci, kamo entitetske vlasti smještaju sve one koje imaju prebivalište u tom gradu, a doputovali su inozemstva.

Na snimci se neki od prisilno izoliranih žale na loše uvjete smještaja, kao i na činjenicu da uopće nisu testirani na koronavirus prije nego što su bili tamo dovedeni, a niti nakon toga.

Stanivuković nije skrivao kako je on na društvene mreže postavio snimku načinjenu mobitelom, a nakon toga policija je ocijenila kako je on time prekršio uredbu sa zakonskom snagom, koju je početkom tjedna donijela predsjednica RS Željka Cvijanović koristeći se praktično neograničenim ovlastima što ih je dobila nakon proglašenja izvanednog stanja u tom entitetu.

Uredbom su predviđene kazne od 500 do 5000 eura za one osobe za koje se ocijeni da svojim javnim istupima "stvaraju paniku".

Stanivukovića policija sada tereti da je izazvao paniku objavljivanjem video snimke s neistinitim sadržajem.

'Nakon nekoliko dana se pokazalo zašto je u Republici Srpskoj uvedeno izvanredno stanje, a ja sam prvi to osjetio na svojoj koži', izjavio je Stanivuković, poznat po oštrim kritikama na račun aktualne vlasti u RS, koju kontrolira Milorad Dodik.

On je ustvrdio da je kao zastupnik samo ukazao na činjenicu da ti ljudi nisu testirani pozvavši da se testiranje obavi, što je tijekom današnjeg dana, nakon pet dana njihova boravka, i učinjeno.

Navodeći kako tu nije riječ o širenju panike te da je dobio 99. prekršajni nalog do sada, Stanivuković je rekao kako mu je najvažnije da su uvjeti smješaja i odnos prema prisilno izoliranima znatno bolji nakon objave snimke koju policija tretira "neistinitom".