ukupno 254

Splitsko-dalmatinska županija: Još 23 novooboljele osobe

09.04.2020 u 14:32

Bionic
Reading

Na području Splitsko-dalmatinske županije još su 23 osobe pozitivne na koronavirus, a među novooboljelima je pet zdravstvenih radnika, od kojih su četiri iz Doma za starije i nemoćne osobe u Vukovarskoj ulici, izvijestio je u četvrtak Županijski stožer Civilne zaštite

Među novozaraženima je osam osoba iz Splita, sedam iz Solina, dvije iz Makarske, po jedna iz Sinja i Dugopolja te po dvije iz Baške Vode i Dugog Rata.

Ukupno je 246 osoba na području Splitsko-dalmatinske županije zaraženo koronavirusom. Kako je priopćeno, jučer je tijekom dana u izvidu epidemiološke službe utvrđeno da tri korisnika iz prizemlja Doma za starije i nemoćne osobe imaju povišenu tjelesnu temperaturu.

'Odmah su dani naputci službama u Domu da se febrilni korisnici premjeste u dio na drugom katu koji je propisno dezinficiran kako bi se omogućili uvjeti za boravak korisnika. Svaki korisnik je izoliran u svoju sobu. Provjerom stanja navečer utvrđeno je da su još četiri korisnika tijekom večeri postala febrilna te je odmah izdan naputak da se oni također premjeste na drugi kat u zasebne sobe', navodi se u priopćenju.

Kao što je već jutros javljeno, tri su korisnika prevezena u splitski KBC.

Nastavni zavod za javno zdravstvo (NZJZ) izdao je upute stručnim službama Doma da prate zdravstveno stanje korisnika i pri bilo kakvoj promjeni stanja nazovu mjerodavne službe NZJZ-a i Zavoda za hitnu medicinu, istaknuto je u priopćenju. Podsjeća se kako su 7. travnja ove godine dani naputci stručnim službama Doma za starije i nemoćne osobe da se svim korisnicima mjeri temperatura dva puta na dan, a po potrebi i češće.

"Pri dolasku na posao također svi djelatnici Doma upućeni su na mjerenje osobne tjelesne temperature. Današnjom provjerom i izvidom ustanovljeno je kako nitko od korisnika nema povišenu temperaturu, a četiri korisnika koja su sinoć imala temperaturu danas nemaju povišenu temperaturu i uzet im je bris na koronu", stoji u priopćenju.

S obzirom na epidemiološku situaciju i procjenu vremena uzimanja briseva, dosad su uzeti brisevi 55 djelatnika tog doma i prema epidemiološkoj indikaciji uzet će se brisevi svim djelatnicima te ustanove, U Splitsko-dalmatinskoj županiji u samoizolaciji je 117 zdravstvenih djelatnika. Hospitalizirane su 52 osobe, a sedam ih je na respiratoru, i to četiri iz Splitsko-dalmatinske županije, jedna iz Dubrovačko-neretvanske i dvije iz Šibensko-kninske županije, stoji u priopćenju. U karanteni hotela "Zagreb" trenutačno je 25 osoba od kojih sedam stranih državljana.