krizna situacija

Oporba u virovitičkom Gradskom vijeću traži izvanrednu sjednicu

19.07.2019 u 18:06

Bionic
Reading

Virovitičko Gradsko vijeće održat će izvanrednu sjednicu u ponedjeljak, 22. srpnja, na zahtjev oporbenih vijećnika koji su tražili podatke o "nestanku" najmanje 17 milijuna kuna iz gradskog proračuna

Izvanrednu sjednicu i dodatne Informacije o stanju proračuna i utvrđenom manjku tražilo je sedmero oporbenih vijećnika: Dražen Kurečić i Vlatka Drimal iz SDP-a, Darko Lešković iz Mosta, Zdravko Rengel iz HSS-a, Siniša Prpić i Vladimir Čordašev iz HSPD-a te nezavisna Nada Bartolić.

"Prošlo je više od 40 'biblijskih' dana od tragične smrti pročelnika za financije Siniše Palma i informacije o višemilijunskom oštećenju gradskog proračuna, a mi još uvijek ne znamo što se dogodilo. Smatramo da je nužno vijećnike i javnost izvijestiti o stvarno nastaloj šteti i planiranim mjerama za nastavak normalnog funkcioniranja Grada Virovitice“, izjavio je vijećnik Mosta Darko Lešković.

Gradsko vijeće Virovitice je na prošloj izvanrednoj sjednici 3. srpnja povećalo ovlasti gradonačelnika Ivice Kirina u vezi s internom istragom o nestanku najmanje 17 milijuna kuna iz gradskog proračuna. Za odluku je glasalo 11 vijećnika vladajuće koalicije HDZ/HSP AS, a protiv je bilo sedam oporbenih vijećnika SDP-a, HSPD-a i Mosta. 

Oporba je bila protiv jer smatra da gradonačelnik Kirin mora ponuditi ostavku i da nema smisla gradonačelniku dati ovlasti za nešto što je i do sada trebao raditi. Oporba sada traži da se razjasni što se stvarno dogodilo i koliko je novaca pronevjereno.

Za manjak novca u virovitičkom gradskom proračunu, gradonačelnik Kirin kazneno je prijavio pročelnika za financije 37-godišnjeg Sinišu Palma. Njegovo tijelo pronađeno je lipnja u šumi pokraj Drave nedaleko od Virovitice i zaključeno je da je riječ o samoubojstvu.

Iz Grada je tada priopćeno da su “slučaj preuzela nadležna tijela te da se, u međuvremenu, otkrilo kako je odgovorna osoba bila ovisnik o kockanju", pa se može vjerovati da je "pronevjereni novac iz gradskog proračuna iskorišten upravo u tu svrhu”.