PREPUCAVANJA U SABORU

Opet teške riječi zbog referenduma o ćirilici

09.04.2014 u 12:30

Bionic
Reading

Odbor za Ustav, poslovnik i politički sustav predložio je Saboru da od Vlade zatraži provjeru broja i vjerodostojnosti potpisa koje je inicijativa, odnosno Stožer za obranu hrvatskog Vukovara prikupio kako bi se raspisao tzv. referendum o ćirilici. Na raspravi na odboru koja je trajala dva sata pokušalo se doći i do odgovora zašto je Sabor s početkom procedure vezane uz referendum čekao četiri mjeseca te zašto se baš sada njome započelo

Odbor je većinom glasova odbio prijedlog Dragutina Lesara da se od Vlade zatraži da provjeru izvrši 'u razumnom roku', kao i da se, dok Vlada provjerava potpise, od Ustavnog suda zatraži da procijeni ustavnost referendumskog pitanja. Naime, predsjednik Odbora za Ustav Peđa Grbin kazao je kako bi za donošenje takve odluke Ustavni sud morao imati sve podatke, pa i verificirani broj potpisa.

Lesar je već na početku rasprave kazao kako su se obistinile njegove sumnje da će se o referendumu raspravljati usred kampanje za europske izbore. 'To se nije dogodilo odlukom Sabora ili odlukom odbora, već isključivo odlukom premijera. To je štetno za građane Hrvatske. Ovo pokazuje da imamo loš pravni okvir za referendum. Ovo otezanje posljedica je toga što nemamo rokove, no ovo ponašanje nije protuzakonito', kazao je Lesar.

Zatražio je Lesar i da se prije slanja potpisa na provjeru utvrdi koja je brojka koja odgovara odredbi Ustava od 10 posto, ali i predložio da se pitanje odmah pošalje na provjeru Ustavnom sudu. 'Nije li sada racionalnije da Sabor pitanje odmah pošalje na ocjenu ustavnosti', upitao je Lesar

Međutim, u većini rasprava članovi odbora pokušali su dokučiti zašto se o referendumu o ćirilici raspravlja četiri mjeseca nakon što su predstavnici inicijative predali potpise Saboru.

'Mi smo četiri mjeseca čekali da o tome razgovaramo. Jesmo li čekali da bismo demonstrirali političku volju i pokazali da se vladajuća većina ne slaže se referendumom ili smo čekali početak kampanje ili je pak Odbor za Ustav čekao jer je u međuvremenu provjeravao potpise', upitao je HDZ-ov Davorin Mlakar.

Razlog za kašnjenje s početkom procedure našao je i njegov stranački kolega Vladimir Šeks.

'Vjerojatno se čekalo da se kroz ustavne promjene zabrane referendumi kojima bi se smanjivala manjinska prava', kazao je Šeks.

Odgovornost za odugovlačenje, smatra Šeks, na premijeru je Milanoviću, jer on je 'najjača figura u stranci' te je stvorio klimu i poticao da odbor ne reagira. 'Milanović je u izjavama upućivao javnost da treba zanemariti inicijativu. Omalovažavao je Ustavni sud i do zadnjeg treba tvrdio da sve treba razriješiti u Saboru. Time je ignorirao ustavni poredak', kazao je Šeks.

Bauk: Prebrojavanja potpisa potrajat će dva mjeseca

Nakon što i Sabor zatraži od Vlade da provjeri potpise, za to će među ostalima vjerojatni biti zaduženo Ministarstvo uprave.

'Mi smo to već napravili u slučaju referenduma o definiciji braka i vjerojatno ćemo na reprezentativnom uzorku to napraviti relativno brzo i za ovaj referendum. Naravno, ako se pokaže uz one informacije koje imamo o broju potpisa koji je prikupljen da je velika većina potpisa vjerodostojna, onda nećemo dalje provjeravati, a ako se pokaže dvojbeno, onda ćemo dalje nastaviti provjeravati cijeli uzorak i u tom slučaju će to vjerojatno trajati malo duže. Ako bude sve kako treba, vjerujem da je rok od dva mjeseca realan da se sve završi, ali, naravno, moramo vidjeti kakav je uzorak i materijal koji dobijemo s potpisima', kazao je ministar Arsen Bauk.

'Smatram da je ovo sramotno i bezvezno. Nitko nije htio ugrožavati građane srpske manjine, nitko ne bi bježao iz Vukovara da se razgovaralo u rujnu o postavljanju dvojezičnih natpisa. Sve je to odgovornost premijera Milanovića', kazao je HDSSB-ov Josip Salapić podsjetivši da na dnevnom redu Sabora od jeseni prošle godine stoji prijedlog njegove stranke da se raspravi o problemu dvojezičnosti u Vukovaru.

'Odgovornost je na predsjedniku Vlade koji nije dopuštao raspravu. Da se dalo barem zeleno svjetlo, da se raspravlja o tablama, ne bi bilo potrebe za prikupljanjem potpisa za referendum! Stvarni je problem u politici, da je postojala dobra volja, i ustav bi se promijenio', kazao je Salapić.

Na prozivke na račun premijera odgovorio je SDP-ov Marin Jurjević. 'Prizemno napadate premijera optužujući ga da se pretvorio u svojevrsnog političkog prometnika i da određuje kome će dati zeleno svjetlo, a kome ne. Vrijeđate vodstvo Sabora i činjenicu da postoje saborska većina i saborska manjina. Gospodine Salapiću, poštujte činjenicu da ste do zadnjeg treba bili za ustavne promjene i da ste u produžetku utakmice odustali i zna se zbog čega - zbog jedne osobe koja nije tu nego je u drugoj državi. Pitate zašto se tek danas raspravlja o o referendumu - zato što je u proceduri stavljeno na dnevni red baš danas', kazao je Jurjević.

Na što brže rješavanje pitanja referenduma pozvao je i SDSS-ov Milorad Pupovac, koji se osvrnuo i na nedavne događaje u Vukovaru, o čemu je još jučer progovorio na press konferenciji.

'Budući da je inicijativa i sve što je tome prethodilo proizvelo netoleranciju Sabor treba poduzeti što više i što prije. To vrijedi za one koji to koriste u kampanji, ali i u kontekstu inicijative da se bojkotiraju srpski proizvodi i navodno srpske trgovine u Vukovaru. Jedan portal objavio je popis 35 takvih trgovina. Time se debelo prešla crvena linija, ali dušobrižnici koji daju potporu ovakvim stvarima očito ne brinu za to. Ako se objavi popis 35 trgovina s adresama i njihovim matičnim brojevima, nije li to fašizam. Do sada je s ćirilicom toliko štete napravljeno. Neki ljudi misle ako imaju uniformu i zastavu da mogu određivati što je pravda, a što nije, što je Hrvatska, a što nije', kazao je Pupovac.

Osudi se pridružio i vanjski član odbora Dragan Zelić. 'Ne bih volio da se stvara atmosfera straha. Sve stranke moraju osuditi zadnja događanja u Vukovaru', kazao je Zelić.

Što se pak tiče samog referenduma, Zelić smatra da Sabor trebao uputiti pitanje na ocjenu ustavnosti, ali i da mora zauzeti institucionalno mišljenje i usprotiviti se inicijativi te time dati do znanja koje će vrednote braniti.