ne staje

Zagrepčani izvještavaju o novim potresima, 'srušili' EMSC

24.03.2020 u 21:03

Bionic
Reading

U utorak navečer, dva dana od jakog potresa jačine 5,5 po Richteru, Zagreb je zatreslo niz manjih potresa. Jedan od 3.2 stupnja prema Richteru u 20.53, a drugi slabiji dvije minute kasnije. Epicentar oba potresa bio je u Markuševcu. Slab potres osjetio se i u 22.38 te tijekom noći i u srijedu rano ujutro

I tijekom noći na srijedu te u srijedu ujutro Zagrepčani su izvještavali o podrhtavanju tla. Prema komentarima na stranici EMSC, potres nije dugo trajao, a osjetio se u Maksimiru.

I sinoć se glavni grad tresao.

'24. ožujka seizmografi Seizmološke službe zabilježili su dva potresa na području grada Zagreba s epicentrima lociranim na području Markuševca. Prvi, jači potres magnitude M=3.2 prema Richteru dogodio se u 20 sati i 53 minute, dok se drugi slabiji magnitude M=2.2 prema Richteru dogodio dvije minute kasnije u 20 sati i 55 minuta. Intenzitet u epicentru jačeg potresa bio je IV stupnja, a slabijeg II-III stupnja Mercalli-Cancani-Siebergove ljestvice', stoji u objavi Seizmološkog zavoda.

'Prvi dosta jači, drugi jedva primjetan', jedna je objava građana u Facebook grupi 'Zagrebački potres 2020 - vaše info za seizmologe'.

'Tutnjava i podrhtavanje, drugi također ali kraće. Opet nema spavanja noćas', piše članica grupe s Trešnjevke.

Oko 22.40 još se jedan potres osjetio u Zagrebu.

Euromediteranski seizmološki centar (engl. European-Mediterranean Seismological Centre, akr. EMSC, franc. Centre Sismologique Euro-Méditerranéen, akr. CSEM), izvijestio je u utorak navečer da ima problema sa serverima. Naime, oko sto tisuća korisnika iz Hrvatske koristi njihovu aplikaciju za potrese i očito je većina kada je počelo tresti krenula provjeravati jačinu potresa.

Od nedjelje do utorka u podne gotovo 80 potresa zatreslo je Zagreb.

  • +103
Potres u Zagrebu Izvor: Pixsell / Autor: Borna Filic/PIXSELL