POLICAJCI, SUCI, UČITELJI...

Opći štrajk trese Republiku Srpsku

21.01.2013 u 12:41

Bionic
Reading

Zaposleni u obrazovanju, pravosuđu, policiji i javnoj upravi entiteta Republika Srpska u Bosni i Herceovini u ponedjeljak su stupili u opći štrajk prosvjedujući na taj način zbog najavljenog smanjenja plaća te odbijanja entitetske vlade da sa sindikatima pregovara o povećanju cijena satnice rada

Entitetska je vlada najavila kako će ove godine svim proračunskim korisnicima smanjiti plaće za deset posto uz obrazloženje kako više nema novaca za isplatu plaća na dosadašnjoj razini.

U slučaju zaposlenih u obrazovanju prosječna je plaća u RS sada oko 500 eura.

U tom je entitetu u ponedjeljak trebala početi nastava u drugom polugodištu no učitelji, nastavnici i profesori u većini škola nisu došli na posao najavivši kako nastave neće biti ni u utorak.

Dio tijela javne uprave je radio unatoč štrajku kojega je proglasio sindikat, a sindikalisti to tumače kao rezultat jakog političkog pritiska kojega su u proteklim danima vršili predstavnici vlade kako bi spriječili prekid rada.

Vlada je istodobno donijela posebnu uredbu kojom je svim javnim ustavnovama naložila provedbu mjera kojima će se osigurati njihovo funkcioniranje bez obzira na štrajk što u sindikatima smatraju kršenjem njihovih zakonom zajamčenih prava.