ministarstvo turizma

Opatijskoj Ugostiteljskoj školi 58,7 milijuna kuna za centar kompetentnosti

09.06.2020 u 15:58

Bionic
Reading

Ministar turizma Gari Cappelli u utorak je u Ugostiteljskoj školi Opatija potpisao Ugovor za dodjelu bespovratnih sredstava za Regionalni centar kompetentnosti u ugostiteljstvu i turizmu u vrijednosti 58,7 milijuna kuna

U šest regionalnih centara kompetentnosti u Hrvatskoj uložit će se 388 milijuna kuna, od čega se 85 posto pokriva iz europskog socijalnog fonda, a ostalo financira Ministarstvo turizma.

Ravnateljica Ugostiteljske škole Opatija Sibila Roth kazala je da će se ovim iznosom financirati projekt "RCK RECEPT - Regionalni centar profesija u turizmu.

'Školovat će se učenike na srednjoškolskoj razini za zanimanje ugostitelj specijalist, odrasle u sustavu cjeloživotnog učenja za zanimanje voditelja cateringa kao i mentore u partnerskim gospodarskim subjektima. Uvest će se inovativni modeli poučavanja kao što su učenje na daljinu, digitalna platforma za korisnike sadržaja centra, uredit će se kabineti za praktične vježbe, prilagoditi učionice i drugo', rekla je ravnateljica.

Uz ovaj projekt, škola je pokrenula projekt energetske obnove zgrade, kazala je. Regionalni centar kompetentnosti u opatijskoj školi djelovat će za područje Primorsko-goranske i Karlovačke županije.

Ministar Gari Cappelli istaknuo je vrijednost strukovnog obrazovanja u području ugostiteljstva i turizma te ocijenio da je to područje do sad bilo donekle zanemareno u odnosu na veliki zamah ulaganja u infrastrukturu. Da bismo bili konkurentni, moramo još više raditi na obrazovanju kadrova, ustvrdio je. Utemeljenje opatijskog regionalnog centra kompetentnosti ocijenio je izuzetno važnim događajem.

Na svečanosti u opatijskoj Ugostiteljskoj školi govorili su i zamjenica primorsko-goranskog župana Marina Medarić, gradonačelnik Opatije Ivo Dujmić i državna tajnica u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava, preko kojih je raspopodijeljen novac iz europskih fondova, Majda Burić.