SRPSKI DUŽNOSNIK

'Opasnost od novog migrantskog vala ne može se isključiti'

07.04.2017 u 14:43

Bionic
Reading

Srbijanske vlasti ne isključuju novi migrantski val koji bi preko te zemlje tijekom proljeća mogao krenuti ka Europskoj uniji pa poduzimaju sve potrebne mjere kako bi se za to pripremile, a zajedno s vojskom policija provodi pojačani nadzor nad granicama, izjavio je u petak u Sarajevu ravnatelj Uprave policije MUP-a Srbije Vladimir Rebić

"Latnentna opasnost postoji i mi se spremamo za mogući novi migrantski val s dolaskom proljeća", kazao je novinarima Rebić, koji je u glavnom gradu BiH sudjelovao na međunarodnoj konferenciji posvećenoj borbi protiv terorizma.

Podsjetio je kako je do sada kroz Srbiju prošlo oko 1,1 milijun migranata na putu ka zapadnoj Europi, a nakon što su članice Europske unije zatvorile granice za njihov dolazak na srbijanskom teritoriju ih je ostalo oko sedam tisuća.

Među onima koji su otišli dalje ka Zapadu, potvrdio je Rebić, bilo je osoba koji su ratovale u Iraku i Siriji i tamo su se radikalizirale, a o takvima su prikupljeni podaci koje je srbijanska policija podijelila sa sigurnosnim službama drugih država.

Sada je pak pozornost usmjerena na nadzor nad onima koji su i dalje u Srbiji i nadaju se odlasku u EU. "Srpska policija najveći broj tih migranata drži pod kontrolom", kazao je Rebić.

Istaknuo je kako je ipak nemoguće kontrolirati svaki centimetar državne granice pa stoga po pedesetak migranata svakodnevno i dalje pokušava ilegalno prijeći granicu Srbije sa susjednim državama u nastojanju da odu dalje na Zapad.

Po Rebićevim riječima, procjene su policije u Srbiji kako bi se novi pravac kretanja migranata mogao pokušati otvoriti preko Kosova i Crne Gore.