ZANEMARILI OBLJETNICU

'Oni iz državnoga vrha izgleda ni ne znaju gdje je Vukovar'.

24.08.2013 u 15:23

Bionic
Reading

U organizaciji Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara danas je u Vukovaru prvi put obilježen Dan vukovarskih branitelja, koji bi trebao postati i tradicionalan te se obilježavati svakoga 24. kolovoza.

Kod spomen-obilježja na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru vijence su položili izaslanstvo vukovarske Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata predvođeno predsjednikom Zdravkom Komšićem, izaslanstvo grada Vukovara predvođeno gradonačelnikom Željkom Sabom te izaslanik ministra hrvatskih branitelja Tomislav Josić.

Komšić
je podsjetio da je današnji dan Koordinacija, koja okuplja 14 vukovarskih braniteljskih i stradalničkih udruga, izabrala, pored tolikih drugih važnih vukovarskih datuma, u spomen na 24. kolovoza 1991. godine kada se ondašnja 'JNA otvoreno svrstala na stranu četnika' i kada je započela otvorena agresija na grad Vukovar.

'Toga dana hrvatski vojnik Luka Andrijanić sa silosa Đergaj u Vukovaru srušio je dva neprijateljska aviona, na vukovarskoj obilaznici je agresorski tenk nagazio na minu, a na Mitnicu su agresori krenuli s tenkovskim napadom', podsjetio je Komšić te dodao da je toga dana kao i toliko puta potom kombinirani agresorski napad na Vukovar odbijen.

Komšić je ocijenio da su danas vukovarski branitelji, kao uostalom i u cijeloj Hrvatskoj, dosta razjedinjeni.

'S jedne strane normalno je da o svemu ne možemo imati isto mišljenje, no s druge strane, kada su u pitanju interesi branitelja trebali bismo biti jedinstveni, a primarni interes trebao bi biti ono zbog čega se i krenulo u stvaranje hrvatske države', rekao jer Komšić te ocijenio da je, kao i svuda, politika prisutna i među braniteljima i braniteljskim udrugama.

Vukovarski gradonačelnik Željko Sabo sa zadovoljstvom je istaknuo da su vukovarski branitelji dobili svoj dan i ocijenio da je izabran i dobar datum.

Podsjetivši da je na današnji dan 1991. godine započeo otvoreni sukob JNA i branitelja Vukovara, Sabo je ocijenio da je vjerojatno i ranije trebalo utvrditi Dan vukovarskih branitelja kako bi se branitelji sastajali, družili, prisjetili preživjelih i poginulih suboraca.

I predsjednik Hrvatske udruge zatočenika srpskih koncentracijskih logora Danijel Rehak izrazio je zadovoljstvo utvrđivanjem i obilježavanjem Dana vukovarskih branitelja jer takav dan imaju i mnogi drugi gradovi.

Komentirao je i svojevrsnu neslogu među vukovarskim braniteljskim udrugama oko određivanja datuma obilježavanja Dana vukovarskih branitelja naglasivši da 'ako je Koordinacija udruga odlučila o ovom datumu, to bi trebali svi poštivati bez obzira zalažu li se za neki drugi'.

Na novinarsku konstataciju da nitko iz državnoga vrha nije došao na obilježavanje Dana vukovarskih branitelja Rehak jer kratko rekao da 'oni iz državnoga vrha izgleda ni ne znaju gdje je Vukovar'.

Obilježavanje Dana vukovarskih branitelja nastavljeno je misom zadušnicom u crkvi sv. Filipa i Jakova u spomen na sve poginule i umrle branitelje Vukovara, a potom je na stadionu HNK 'Radnički' upriličeno zajedničko druženje branitelja.

U tromjesečnoj opsadi Vukovar je branilo oko 2000 naoružanih branitelja, a do okupacije grada prema podatcima Opće bolnice Vukovar poginule su 1624 osobe dok ih je oko 2500 ranjeno.