u ime obitelji

Omogućite trgovcima da se izjasne žele li raditi nedjeljom

19.06.2017 u 12:02

Bionic
Reading

Udruga U ime obitelji uputila je u ponedjeljak požurnicu članovima saborskog Odbora za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo, tražeći da sukladno Poslovniku Hrvatskog sabora do 27. lipnja razmotre njihov prijedlog o regulaciji rada nedjeljom kojim bi se radnicima zaposlenima u trgovinama omogućilo odlučivanje žele li raditi nedjeljom

U ime obitelji podnijela je Hrvatskom saboru prijedlog izmjena Zakona o radu, kojim bi se omogućilo da radnici zaposleni u trgovinama mogu odlučiti žele li raditi nedjeljom i, ako žele, osiguralo minimalnu naknadu koju im je poslodavac dužan platiti, a to je najmanje 50 posto više od standardne satnice zaposlenika.

'Poslovnik Hrvatskog sabora u članku 44. određuje dužnost predsjednika matičnog odbora da najkasnije u roku tri mjeseca izvijesti podnositelja prijedloga o ishodu rasprave Odbora o prijedlogu. S obzirom da Poslovnikom određeni rok od tri mjeseca ističe 27. lipnja, tražimo da se u dnevni red sjednice Odbora za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo što prije, a najkasnije do datuma utvrđenog Poslovnikom, uvrsti rasprava o zakonskom prijedlogu udruge U ime obitelji te nas o ishodu iste izvijestite', navodi se u požurnici.

Kako bi svi saborski zastupnici mogli dobiti cjelovito obrazloženje podnesenog prijedloga i donijeti informiranu odluku, U ime obitelji predlaže da se sukladno članku 52. Poslovnika na sjednicu pozovu predstavnici udruge kao podnositelji prijedloga.

U ime obitelji smatra kako bi svako daljnje nepostupanje u vezi njihova prijedloga predstavljalo grubo kršenje odredbe Poslovnika i ustavnog prava građana na obraćanje državnim tijelima te dobivanje njihova odgovora, stoji u priopćenju udruge.