n/a

Omlet s tikvicama

20.05.2010 u 06:00

Bionic
Reading

Tikvice su bogate betakarotenom i, uz mrkvu, najveći prijatelj dobrog vida - zamijenite klasični omlet ovim ukusnim zelenim povrćem

SASTOJCI:

500 g manjih tikvica
sol
2 žlice maslinovog ulja
žlica nasjeckanog mažurana
2 jaja
mljeveni crni papar
1 žlica maslaca

PRIPREMA:

Odrežite krajeve tikvica i naribajte ih služeći se najvećim rupama ribeža. Pomiješajte tikvice sa žličicom soli i ostavite oko pola sata. Potom ih prebacite u cjedilo i dobro iscijedite da odstranite višak tekućine. Zagrijte maslinovo ulje u velikoj tavi i pržite tikvice dok ne dobiju zlatnu boju, 6-7 minuta. Dodajte mažuran, maknite s vatre i ostavite da se malo ohladi. Lagano vilicom razmutite jaja s tikvicama, paprom i još malo soli.

Zagrijte maslac u tavi, dodajte smjesu s tikvicama i ravnomjerno je rasporedite. Pecite dok se jaja ne stisnu oko rubova. Zatim smanjite vatru i nastavite peći dok se jaja ne stisnu, ali tako da ostanu mekana na vrhu. Protresite tavu da oslobodite omlet od dna tave, a zatim ga pustite da sklizne na veliki tanjur. Poklopite tanjur tavom i zajedno ih okrenite naopako, tako da je pečena strana sada u tavi prema gore. Pecite ga još oko minutu s te strane, a zatim opet prebacite na tanjur. Pustite da se malo ohladi, potom izrežite na trokute i poslužite sa salatom.