INTERVJU NA HRT-u

Omerbašić: Hasanbegović nije nikakav ustašoidni čovjek, a da je desničar, to svi znaju

23.04.2016 u 13:23

Bionic
Reading

U sklopu 100. godišnjice pravnog i institucionalnog priznanja islama u Hrvatskoj, u HRT-ovoj radijskoj emisiji 'Intervju tjedna' gostovao je bivši zagrebački muftija, Ševko efendija Omerbašić

Omerbašić se u svom današnjem intervjuu u radijskoj emisiji 'Intervju tjedna' osvrnuo na poziciju muslimana u Hrvatskoj te je istaknuo da se Hrvatsku uzima kao primjer dobre integracije muslimana u zajednicu. Dotaknuo se i ministra kulture Zlatka Hasanbegovića.

Kako donosi HRT, Omerbašić navodi da se Hrvatsku uzima kao primjer dobre integracije muslimana u zajednicu, no u Europi to nije dobro uređeno. Omerbašić je također rekao da za to veći dio odgovornosti leži na muslimanima. ‘To su stranci i za Europu potpuno nepoznata kultura. Proći će dosta vremena dok se oni integriraju. No i neke države snose krivicu. One koje su trebale više voditi računa o integraciji’, tvrdi Omerbašić. ‘Velika većina muslimana u tim državama ne radi. Bave se onime što ne priliči jednom čovjeku, a ne samo muslimanu. Može biti i da ima nekih animoziteta prema muslimanima’, kaže Omerbašić.

Govoreći o ministru kulture Zlatku Hasanbegoviću, kazao je kako smatra da su protiv njega uglavnom najviše kulturnjaci. 'Ali morate priznati da je u akcijama protiv njega bilo i elemenata s obzirom na vjersku pripadnost', rekao je Omerbašić. No novinarka Popović inzistirala je da joj kaže u čemu je to prepoznao. Omerbašić je tek odgovorio: 'Čuje se svašta.'

'Hasanbegovića nije imenovala i predložila islamska zajednica niti bošnjačka organizacija, već HDZ. Međutim, to ne znači da islamska zajednica neće stati iza njega. Mi poznajemo Hasanbegovića još od njegove rane mladosti. Ja osobno znam da on nije nikakav ustašoidni čovjek, a da je desničar, to svi znaju', kazao je Omerbašić.

Cijeli intervju Omerbašića na HRT-u možete pogledati preko ove poveznice