TRAGEDIJA KOD BRIJUNA

Olujno more odnijelo još jedan život

28.08.2013 u 19:42

Bionic
Reading

Olujno nevrijeme na moru u brijunskom akvatoriju odnijelo je danas jedan ribarski život. Naime, dvojicu pulskih ribara nevrijeme je zateklo oko deset sati na moru kod Malog Brijuna. Uslijed jakog naleta kiše i vjetra došlo je do prevrtanja devetometarske barke Mormora, koja je ubrzo i potonula, pri čemu je, kako se doznaje, samo je jedan od dvojice ribara uspio doplivati do Malog Brijuna. Vlasnik Mormore, 37-godišnji pulski ribar Danijel Grbac, nažalost, smrtno je stradao

'Policija je oko 11.30 sati zaprimila dojavu o prevrtanju barke kod Malog Brijuna. Jedan muškarac je isplivao, a drugi je pronađen mrtav kod Velog Brijuna', potvrdila je informaciju o današnjem tragičnom događaju na moru Nataša Rogić Jukopila iz odnosa s javnošću Policijske uprave istarske.

Kako je javljeno iz Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture, na jutros potonuloj drvenoj pasari smrtno je stradao ribar Danijel Grbac (37), dok je drugi ribar M. K. (58) spašen i neozlijeđen doplivao do obale.

'Tijelo preminulog ribara pronašli su djelatnici Lučke kapetanije Pula oko 500 metara južnije od potonule brodice. Jaki naleti vjetra naginjali su pasaru na desni bok te se uskoro i potopila, a nesretni ribar u tom se trenutku nalazio u kabini plovila. Spašeni ribar doplivao je do obale udaljene oko 200 metara i krenuo po pomoć. U potragu su se odmah uputili djelatnici Lučke kapetanije Pula i djelatnici nadzorne službe otočja Brijuni', navodi se iz resornog ministarstva.

Ribare je nevrijeme ulovilo na povratku s ribarenja na koje su krenuli jutros oko 5 sati iz ACI-jeve marine u Puli.

'Nevrijeme ih je vjerojatno zateklo na povratku doma. Ribari svaki dan rade bez obzira na vrijeme. Moraju da bi mogli poplaćati sve obaveze koje imaju. Rekao sam davno da će ljudi početi gubiti glave na moru, al' nitko ne mari', kaže potresen tragičnom viješću predsjednik udruge profesionalnih ribara Istarski ribar Radovan Simić, čiji je član bio i nesretno stradali pulski ribar Danijel Grbac, kao i član Udruženja obrtnika u Puli.

'Nije isto ako imate ljusku na moru i stabilno plovilo jače snage', kaže Simić te dodaje kako snaga motora brodice ne utječe na količinu ulova, ali utječe na sigurnost ribara.