SDSS VS. KOSOR

'Oluja je bila legitimna akcija, ali metode 'oslobađanja' nisu'

12.08.2011 u 15:55

Bionic
Reading

'Promatrano s aspekta pravnih normi, Oluja vjerojatno i jest bila legitimna vojna operacija, ali metode same provedbe i pogotovo metode 'oslobađanja' primjenjivane danima i mjesecima poslije posljednjeg ratnog pucnja kolovoza 1995. daleko su legitimnih, legalnih, moralno općeprihvatljivih', poručeno je iz SDSS-a u još jednom komentaru na proslavu Oluje

U tekstu kojim se u naslovu postavljanje pitanje 'Slavi li se Olujom teritorijalni suverenitet ili 'oslobađanje' istog teritorija od Srba?', a koji je potpisala stranačka 'informativna služba', nastavlja se polemika višegodišnjih i vjernih koalicijskih partnera, SDSS-a i HDZ-a, koja je počela premijerkinim pozdravljanjem generala Gotovine i Markača.

Nastavak je to i svojevrsnog raskola u vladajućoj koaliciji koji je uslijedio nakon obilježavanja obljetnice Oluje u Kninu. 'Legitimno je bilo pravo države na povratak trećine teritorija, ali je taj teritorij 'oslobođen' i od ljudi. Onih 200.000 koji su se kretali u kolonama stradavali su skupno ili pojedinačno na Petrovačkoj cesti ili cesti prema Dvoru, ali i kamenovani s nadvožnjaka autoceste. Daleko gore prošli su oni koji su ostali kod svojih kuća, mahom starci', stoji u tekstu objavljenom na SDSS-ovoj stranici.

Iz SDSS-a još ukazuju da su 'otimačinom ljudi u uniformama HV-a i uz korištenje oružja oni koji su ostali 'oslobađani' od svoje pokretne imovine, a nepokretna imovina im je spaljena ili na drugi način uništavana do temelja' te posebno naglašavaju i da su oni koji su 'povjerovali pozivu tadašnjeg državnog vrha za ostanak kod svojih kuća – 'oslobađani' i od svojih života'.

Po SDSS-u 'takve metode 'oslobađanja teritorija od ljudi' osudio je proljetos i Haški tribunal kroz presudu Markaču i Gotovini', pa se iz HDZ-ovog koalicijskog partnera upozorava da je premijerka Kosor 'pozdravljanjem presuđenih generala uzburkala ne samo srpsku, nego i sveukupnu političku javnost u Hrvatskoj i okruženju'.

'Predstavlja li pozdrav nepravomoćno presuđenim generalima i pozdravljanje metoda Oluje i 'post-Oluje' i s jedne od najviših pozicija hrvatske nomenklature vlasti? Predstavlja li frenetičan aplauz okupljenih na kninskom stadionu i potporu 'širokih narodnih masa' tim metodama? Želimo vjerovati da ne', pitaju i ujedno odgovaraju iz SDSS-a.

HSP Srbima: 'Ne tražimo da volite Hrvatsku, ali je poštujte'

'Ne tražimo od vas da volite Lijepu Našu, ali tražimo da poštujete ljude i zemlju u kojoj živite. Nikada niste osjećali da pripadate hrvatskoj zemlji jer ne biste krenuli s 'balvan revolucijom' radi terorističke tvorevine RSK. Stoga se zapitajte – jeste li hrvatski državljani ili nešto drugo', stoji u apelu HSP-a upućenog srpskom narodu u Hrvatskoj u povodu 16 godina Oluje. Apel Srbima upućen je i srbijanskom predsjedniku Borisu Tadiću te proslijeđen predsjedniku Josipoviću, premijerki Kosor i potpredsjedniku Vlade Uzelcu.

Procjenjujući da premijerkin pozdrav 'ni u kom slučaju nije poziv na toleranciju niti je poziv Srbima za povratak svojim kućama', iz SDSS-a upozoravaju da to 'nije ni poziv za početak katarze većinskog naroda u kontekstu neophodnosti konačnog stvaranja javnog mnijenja u kojem jednom realno treba priznati da su zločini činjeni na obje strane'.

Za SDSS je i zanimljivo kakav će odjek aplauzi Gotovini i Markaču imati u zemljama EU-a, upozoravajući da 'pozdravi osuđenim generalima predstavljaju i nepoštivanje suda kojemu je i Hrvatska bila jedan od začetnika'.

Na kraju su citirali i potpredsjednika stranke Milorada Pupovca koji je, komentirajući premijerkine pozdrave, rekao da 'poruke s takvih godišnjica moraju promicati toleranciju i nove odnose u Hrvatskoj jer se u suprotnom postavlja pitanje što se slavi – uspostava teritorijalnog suvereniteta i(li) egzodus Srba'.