ostali i bez struje

Oluja Isha odnijela dva života u Britaniji, prometni kolaps u Irskoj

22.01.2024 u 17:43

Bionic
Reading

Prolazak oluje Ishe rezultirao je smrću dviju osoba na cestama Ujedinjenog Kraljevstva gdje su deseci tisuća domova i u ponedjeljak bili bez opskrbe električnom energijom, a slična je situacija i u Irskoj

Škotska policija u ponedjeljak je pozvala očevice zbog informacija o pogibiji 84-godišnjeg vozača čiji je automobil udario u srušeno stablo nedaleko od Edinburgha.

U Sjevernoj Irskoj je u nedjelju navečer u sličnoj nesreći smrtno stradao 60-godišnji vozač, objavila je policija.

U Ujedinjenom Kraljevstvu je u ponedjeljak u podne bez električne energije ukupno bilo 46.500 potrošača, a ranije je struju dobilo 323.000 domaćinstava.

U Irskoj je u podne bez struje još uvijek bilo više od 155.000 domova i tvrtki, izvijestila je tvrtka za opskrbu električnom energijom, kazavši da je bez struje još ujutro bilo 235.000 kućanstava.

Oko 150 letova ili 25 posto zračnog prometa otkazano je u nedjelju u zračnoj luci u Dublinu, no zračne linije ponovno su uspostavljene u ponedjeljak ujutro.

Zbog jakog vjetra tijekom noći je u Škotskoj izdano crveno upozorenje. Ondje u ponedjeljak ujutro zbog rušenja drveća na tračnice i zbog poplava nisu prometovali vlakovi. Uspostavljanje željezničkih prometnih veza očekuje se do kraja dana.

Širom Škotske zatvoreni su deseci škola.

Po podacima britanske meteorološke službe, Met Officea, na sjeveroistoku Engleske zabilježeni su vjetrovi koji su puhali brzinom i do 160 km/h.

Isha je deveta oluja od rujna, a nakon nje meteorolozi najavljuju oluju Jocelyn koja će u utorak i srijedu u područje Irske i Ujedinjenog Kraljevstva donijeti obilnu kišu i jake vjetrove.