POZIV STRANIM ULAGAČIMA

Oko Splita će niknuti 10 golf igrališta

10.04.2014 u 17:02

Bionic
Reading

Grad Split i Splitsko-dalmatinska županija nude svoje gospodarske potencijale stranim investitorima, a lokalne vlasti pružit će stručnu pomoć da se investicije što brže realiziraju, a ulagači dođu do potrebnih dozvola, istaknuto je danas na predstavljanju poslovnih i ulagačkih mogućnosti u Splitu i županiji

Predstavljanje je upriličeno za 20-tak predstavnika inozemnih veleposlanstva i konzulata u Hrvatskoj, okupljenih u Klubu ekonomskih savjetnika tih diplomatskih predstavništava, koji je i organizator predstavljanja.

Na području županije nakon prošlogodišnjih izmjena i dopuna prostornog plana, postoje brojne razvojne mogućnosti, rekao je splitsko-dalmatinski župan Zlatko Ževrnja

Nudimo 98 turističkih lokacija od kojih je 70 površine veće od milijun četvornih metara, kao i 70 lokacija za nautički turizam, 57 lokacija za obnovljive izvore energije tj. za vjetroparkove i solarne parkove, 27 gospodarskih zona od kojih su 13 gotovo u cijelosti komunalno opremljene, a imamo i 17 lokacija za marikulturu odnosno proizvodnju ribe, istaknuo je Ževrnja.

Splitsko-dalmatinska županija nudi investitorima i posebne stručnjake, menadžere, koji će im pomoći da što prije dođu do potrebitih dozvola za početak gradnje projekata u koje žele investirati, dodao je.

Župan Ževrnja ocijenio je kako je Hrvatska skupa za investitore zbog porezne politike i zbog toga investitori zaobilaze Hrvatsku.

'Vlada mora preispitati lošu poreznu politiku i imati više pozitivnog stava prema poduzetnicima i investitorima', naglasio je.

Splitski gradonačelnik Ivo Baldasar rekao je da su investitori zainteresirani za ulaganja u Splitu pretežito u turistički sektor.

Čak 90 posto poduzetnika koji se zanimaju za ulaganja u Splitu želi ulagati u turizam, a za sada najveći interes vlada za zgradu Banovine u kojoj je trenutačno smještena gradska uprava, kazao je Baldasar.


Na području županije planirana je i gradnja desetak golf igrališta kojima se želi obogatiti predsezona i postsezona, rekao je pomoćnik pročelnika županijske Upravnog odjela za gospodarstvo i europske integracije Vicencije Biuk

Nadam se da ćemo privući investitore za golf igrališta, osobito iz sjevernih zemalja, jer se golf u Dalmaciji, zbog povoljnih klimatskih uvjeta, može igrati gotovo tijekom cijele godine, kazao je Biuk.

Direktorica Nordijske gospodarske komore u Hrvatskoj, Gordana Fuštar, istaknula je da se gospodarski savjetnici u inozemnih diplomatskih predstavništava posjetom Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji žele upoznati s potencijalima i ulagačkim mogućnostima.

Nordijske zemlje su orijentirane na 'zelenu', čiste tehnologije, te održivi razvoj, ali i u klasični i zdravstveni turizam, nautiku. Orijentirane su i na zaštitu okoliša, gospodarenje vodama i gospodarenje otpadom što je jedno od krucijalnih pitanja na Jadranu, rekla je Fuštar.

Predstavnica hrvatskog Ministarstva vanjskih i europskih poslova Renata Dračić istaknula je kako je to ministarstvo suorganizator ove studijske posjete Splitko-dalmatinskoj županiji inozemnih gopodarskih savjetnika angažiranih u diplomatskim predstavništvima u Hrvatskoj.

Ministarstvo posebnu pažnju posvećuje gospodarskoj diplomaciji radi povećanja izvoza i privlačenja investicija, rekla je Dračić.

Po završetku prezentacije u Županijskoj Gospodarskoj komori gosti su posjetili splitsku Gradsku luku, a za sutra je planiran njihov posjet gospodarskim zonama Podi-Dugopolje, Kukuzovac-Sinj, Prisike-Muć te Trogiru.