tvrdi hrw

Oko 1500 djece u pritvoru zbog navodne povezanosti s Islamskom državom

06.03.2019 u 09:18

Bionic
Reading

Oko 1500 djece nalazi se u pritvoru u Iraku i iračkim područjima pod kurdskom kontrolom zbog navodne povezanosti s Islamskom državom, objavio je u srijedu Human Rights Watch

U izvješću se kaže da su osumnjičena djeca često proizvoljno zatočena i mučena kako bi se ishodila priznanja, prenosi BBC.

HRW je pozvao iračke i kurdske vlasti da izmijene protuterorističke zakone kako bi se prekinulo s takvim pritvaranjima, kazavši kako se njima krši međunarodno pravo.

Iračke i kurdske vlasti zasad to nisu komentirale.

Izvješće na 53 stranice navodi da su potkraj 2018. iračke i kurdske vlasti držale oko 1500 djece zbog navodne povezanosti s IS-om.

Najmanje 185 strane djece optuženo je za terorizam i osuđeno na zatvorske kazne, citira HRW iračku vladu.

Dokument HRW-a navodi da lokalne vlasti često uhićuju djecu bez ikakve jasne povezanosti s IS-om te im sude, podvrgavaju ih mučenju kako bi dobili priznanja a suđenja su brza i nepoštena.

  • +19
Rat u Siriji - profimedia Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

'Taj široko korišteni represivni pristup nije pravedan i stvorit će doživotne negativne posljedice mnogima među tom djecom', rekao je Joe Becker, direktor HRW-a za dječja prava.

Kurdske vlasti ranije su odbacile jedno drugo izvješće HRW-a u kojemu se sugeriralo da su djeca podvrgnuta mučenju ne bi li priznala povezanost s IS-om.

U siječnju je jedan lokalni dužnosnik rekao da je politika vlasti da se takva djeca 'rehabilitiraju', da je mučenje zabranjeno te se da djeci daju ista prava kao i ostalim zatvorenicima.