prikupljaju podatke

Vlasti u BiH razmatraju mogući povratak u zemlju žena i djece iz Sirije i Iraka

05.03.2019 u 11:48

Bionic
Reading

Vlasti Bosne i Hercegovine trenutačno istražuju mogućnost povratka u zemlju najmanje tri žene koje su proteklih godina, zajedno sa svojom djecom, boravile na područjima Sirije i Iraka što su ih kontrolirale islamističke terorističke organizacije, objavio je u utorak sarajevski "Dnevni avaz" pozivajući se na neimenovane izvore iz Ministarstva vanjskih poslova BiH

"Prikupljaju se svi podaci, prije svega dokazi da one imaju državljanstvo BiH, a potom se ispituje njihova uloga u tzv. Islamskoj državi. Za sada je, u suradnji s njihovim obiteljima ovdje u BiH, za tri žene i njihovu djecu koju su odvele u Siriju skoro kompletirana dokumentacija. Sve se radi u suradnji sa SAD i njihovim nadležnim tijelima", kazao je ovaj izvor.

Žene o kojima je riječ i njihova djeca trenutačno su smješteni u kampovima pod kontrolom kurdskih snaga na sjeveru Iraka, a ukoliko se pokaže da postoji zakonska osnova za njihov dolazak u BiH, oni bi u tu zemlju trebali biti prebačeni američkim zrakoplovima.

Upravo je SAD od država-saveznika u koaliciji za borbu protiv Islamske države zatražio preuzimanje svojih građana zarobljenih u borbama s terorističkim skupinama u Siriji i Iraku.

Takav zahtjev je, na sastanku dužnosnika država-članica koalicije za borbu protiv IS-a u Washingtonu 6. veljače, iznio američki državni tajnik Mike Pompeo, a ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak potvrdio je kako će njegova zemlja preuzeti tu obvezu.

Mediji u BiH ranije su objavili kako su u zarobljeništvu koalicijskih snaga i najmanje trojica muškaraca iz BiH, koji bi također mogli biti vraćeni u zemlju podrijetla.

Navodno su to Emir Ališić, Hamza Labidi te Alija Keserović.

Za sada nema pouzdanih informacija što se dogodilo s Nusretom Imamovićem, nekadašnjim vođom zajednice radikalnih islamista u BiH, čije je sjedište bilo u selu Gornja Maoča, koji je iz te zemlje u Siriju otišao među prvima još 2013. godine i tamo se pridružio terorističkoj organizaciji Al-Nusra.