ukupno 129.341

Oko 10.000 iranskih zdravstvenih radnika zaraženo koronavirusom

21.05.2020 u 14:42

Bionic
Reading

Oko 10.000 iranskih zdravstvenih radnika zaraženo je koronavirusom, objavila je u četvrtak novinska agencija ILNA, citirajući zamjenika ministra zdravstva

Iran je bliskoistočna zemlja koju je najsnažnije pogodila respiratorna pandemija, sa 7.249 smrtnih slučajeva i 129.341 slučajeva zaraze. Zdravstvena služba u zemlji je oslabljena, a ministarstvo zdravstva objavilo je u travnju da je preko 100 zdravstvenih radnika umrlo od Covida-19.

Međutim, više detalja o zarazi među zdravstvenim radnicima nije bilo do sada dostupno.

Ranije u četvrtak ministar zdravstva Saeed Namaki apelirao je na Irance da izbjegavaju putovanja tijekom ovomjesečnog vjerskog praznika Ramazanskog bajrama, kako bi izbjegli rizik širenja zaraze koronavirusa, izvijestila je državna televizija.

Iranci često putuju u druge gradove diljem zemlje kako bi obilježili kraj Ramazana, muslimanskog svetog mjeseca. No to bi, upozorava Namaki, moglo dovesti do nepoštivanja mjera socijalnog distanciranja i novog izbijanja zaraze Covidom-19.

'Pozivam vas da ne putujete tijekom blagdana. Definitivno, takva putovanja znače nove slučajeve zaraze... Ljudi ne bi trebali putovati u i iz visokorizičnih područja', kazao je Namaki, a prenijela državna televizija.

'Oko 90 posto populacije u mnogim područjima još uvijek nije zaraženo. U slučaju izbijanja nove zaraze, bit će vrlo teško za mene i moje kolege kontrolirati to', upozorio je ministar zdravstva

Izvješće istraživačkog parlamentarnog centra daje naslutiti da bi stvarni broj zaraza i smrti u Iranu mogao biti gotovo dvostruko veći od onog koje je objavilo ministarstvo zdravstva.

Međutim, zbog brige da bi mjere kojima se ograničavaju javne aktivnosti narušile ekonomiju, koja je već pogođena američkim sankcijama, vlada već od kraja travnja ublažava većinu mjera koje se odnose na normalan život.

Broj slučajeva zaraze u uzlaznoj je putanji u protekla dva tjedna. Međutim, predsjednik Hasan Rohani rekao je u srijedu da je Iran blizu suzbijanja zaraze.