OŠTRA RECESIJA

OECD: Eurozoni prijeti najgori scenarij!

23.05.2012 u 10:23

Bionic
Reading

'Zemljama eurozone prijeti oštra recesija', upozorila je Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj te je pozvala vlade i europske središnje banke da djeluju brzo da bi usporile povlačenje globalnog gospodarstva za eurozonom, piše Businessweek

Glavni ekonomist OECD-a Pier Carlo Padoan upozorio je da bi se gospodarstvo eurozone moglo smanjiti za čak dva posto u ovoj godini, što je podatak koji je ta konzultativna organizacija prognozirala u studenome 2011. kao najgori mogući scenarij.

U svom izvješću u kojem dvaput godišnje objavljuje globalne gospodarske izglede, OECD, koji se sastoji najrazvijenijih svjetskih gospodarstava, kazao je da je prognoza za prosječan rast gospodarstva eurozone bilo smanjenje od 0,1 posto u ovoj godini i rast od samo 0,9 posto 2013.

'Danas svjedočimo situaciji u eurozoni koja je blizu najgoreg scenarija koji, ako se ostvari, može dovesti do ozbiljne recesije u eurozoni i prelijevanja na ostatak svijeta', rekao je Padoan novinarima prije objavljivanja izvješća, piše Businessweek.

U izvješću se predviđa da će Europa pasti iza drugih zemalja, posebice iza SAD-a, za čije se gospodarstvo očekuje da će rasti 2,4 posto ove godine i 2,6 posto iduće.


'Postoji trend otklona između eurozone i SAD-a, jer SAD snažnije ide prema naprijed dok eurozona zaostaje', dodao je Padoan.

Europa je sve više podijeljena između bogatijeg sjevera i južnog ruba koji klizi sve dublje u recesiju, pokazuju podaci OECD-a.

Njemačka, najveće europsko gospodarstvo, ubrzat će na dva posto rasta iduće godine, nakon 1,2 posto rasta 2012, dok će Francuska, drugo po veličini gospodarstvo, rasti 1,2 posto iduće godine, nakon 0,6 posto rasta u ovoj godini, prognozira OECD.

Talijanska ekonomija će se, nasuprot tome, smanjiti 1,7 posto ove godine i 0,4 posto 2013, predviđa OECD. Španjolska će također ostati u recesiji, s padom gospodarskog rasta od 1,6 posto u ovoj godini i 0,8 posto u idućoj.

Padoan je pozvao lidere eurozone da prihvate 'ugovor o rastu' za promicanje rasta i istodobno smanjenje deficita.

'Takozvane euroobveznice mogle bi se iskoristiti za dokapitalizaciju banaka', rekao je Padoan i ponovio svoj poziv otprije šest mjeseci upućen Europskoj središnjoj banci (ECB) da učini više da bi se zaustavila europska kriza.

ECB ima 'ključnu' ulogu u rješavanju europske krize, rekao je Padoan, i to koristeći svoju moć bilance kako bi se ojačale banke i moć snižavanja kamatnih stopa. ECB bi također trebao uzeti u obzir obnavljanje 'nekonvencionalnih' mjera kakve je koristio prošle godine, kao što je kupnja državnih obveznica, 'ukoliko bude postojala potreba da se suoči s problemom zaraze', rekao je Padoan.

Azijska gospodarstva će također proći bolje od Europe, prognozira OECD. Japan bi prema procjenama OECD-a trebao rasti dva posto u ovoj godini i usporiti na 1,5 posto 2013, a za Kinu se očekuje da će ubrzati s 8,2 posto na 9,3 posto.

Unatoč smanjenju rasta za Europu, OECD-ove brojke optimističnije su od onih Međunarodnog monetarnog fonda. Prošli mjesec MMF je predvidio da bi se europsko gospodarstvo moglo smanjiti za 0,3 posto ove godine, dok bi SAD porastao za 2,1 posto.