HŽ: NATJEČAJ PO PROCEDURI

Odvjetništvo radi na slučaju nabave u HŽ-u

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 07.08.2009 15:58
  • Objavljeno 07.08.2009 u 15:49
hrvatske željeznice, hž

hrvatske željeznice, hž

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Elvir Tabaković

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu izvijestilo je danas da prikuplja obavijesti slijedom dostavljenih informacija vezano uz medijske napise da su Hrvatske željeznice (HŽ) u pet godina potrošile gotovo 10 milijuna eura na uvođenje mobilnih uređaja za prodaju karata u vlaku koje nikad nisu koristili, dok HŽ navodi da je natječaj proveden po proceduri ali da je pritom napravljen i pogrešan pristup

ZAGREB - "Pri Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu u tijeku je prikupljanje potrebnih obavijesti u suradnji s nadležnim tijelima a slijedom pisane obavijesti i informacija dostavljenih Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu", stoji u odgovoru tužiteljstva na upit Hine o tom slučaju.

U svom očitovanju Uprava HŽ-Holdinga navela je da je Uprava HŽ-a u srpnju 2003. odobrila provedbu međunarodnog natječaja za nabavu 800 mobilnih terminala za prodaju karata koji je kao i ocjena ponuda proveden u skladu s procedurama Svjetske banke.

No, u HŽ-u smatraju da se pri pokretanju postupka nabave pogrešno pristupilo kad je odlučeno da se nabave samo uređaji (hardver) a da aplikaciju (softver) razviju njihovi stručnjaci jer bi se u slučaju tako velike investicije trebalo ugovoriti načelo "ključ u ruke" pa bi uređaji brzo bili u funkciji.

Budući da uređaji do danas nisu u potpunosti proradili, Uprava HŽ-Putničkoga prijevoza privremeno je obustavila njihovu uporabu s time da se uređaji ponovno stave u funkciju nakon što HŽ-ovi ili vanjski informatički stručnjaci izrade odgovarajuću aplikaciju za implementaciju mobilnih terminala.

HŽ tvrdi da dodatni trošak implementacije uređaja iznosi oko 280 tisuća eura, a ne kako tvrde mediji 6,5 milijuna eura.

Također, kažu, nije istina da je nabavljen tiskarski stroj vrijedan 1,2 milijuna eura, već je 2005. za 163 tisuće kuna nabavljen pisač Linx, koji se koristi za numeriranje elektroničkih karata za mobilne uređaje.

Uprava HŽ-a navodi da će cjelokupnu dokumentaciju proslijediti mjerodavnim tijelima koja će to zatražiti od njih.

Na natječaj za nabavu uređaja pristiglo je pet ponuda i odlukom Uprave HŽ-a od 18. prosinca 2003. i uz pristanak Svjetske banke kao najpovoljnija izabrana je ponuda zagrebačke tvrtke King računala d.o.o. u vrijednosti od 3,6 milijuna eura. Zajmom Svjetske banke financirano je 85 posto te cijene, dok je preostali iznos i trošak PDV-a plaćeni iz Državnog proračuna.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi