vinko ljubičić

Odvjetnik o presudi Daruvarcu: Ne sjećam se da je za premlaćivanje ikad izrečena ovakva kazna

10.01.2019 u 14:05

Bionic
Reading

Darko Kovačević zvani Daruvarac u rekordnom roku od samo jednog dana osuđen je zbog teškog premlaćivanja i prijetnji 18-godišnjoj Zadranki, u procesu u kojemu je priznao krivnju i koji se odvio iza zatvorenih vrata. Za prvo djelo osuđen je na četiri i pol godine, za drugo na deset mjeseci, dok objedinjena kazna iznosi pet godina bezuvjetnog zatvora

Splitski odvjetnik specijaliziran za kazneno pravo Vinko Ljubičić, bez ulaženja u konkretne detalje ovog slučaja, smatra da je visina kazne 'poprilično neuobičajena' za hrvatske pravne standarde: on osobno ne sjeća se da je za nanošenje teških tjelesnih ozljeda izrečena tolika zatvorska kazna. Po zakonu, inače, za njega je zapriječeno maksimalnih pet godina zatvora i šest mjeseci pritvora, koji je Daruvarac već odležao.

Ljubičić je, inače, zastupao obitelj Antonije Bilić na svim suđenjima zbog pokušaja silovanja i ubojstva njihove kćeri, za koje je na 20 godina osuđen Dragan Paravinja.

Državno odvjetništvo u ovom postupku tražilo je da mu se odredi ukupna kazna od pet i pol godina zatvora. Nakon današnje odluke suda Kovačević je odmah vraćen u istražni zatvor i ondje će čekati pravomoćnost presude; da je ona iznosila samo dan manje od pet godina, pravomoćnu bi presudu čekao na slobodi.

I odvjetnik pretučene djevojke kazao je u izjavi za medije da je kazna 'stroga' i da će vjerojatno postaviti nove standarde u ovakvim slučajevima.

'Nezgodno mi je govoriti o konkretnom slučaju, no prilikom nanošenja teških tjelesnih ozljeda potrebno je prvenstveno voditi računa o njihovoj težini i načinu na koji su nanesene. Načelno, ponavljam, zatvorska kazna za ovo djelo jest neuobičajeno visoka', kazao je Ljubičić za tportal.

>>> Odvjetnik o apsurdima slučaja Daruvarac: Nije isto ako vas lupi netko utreniran ili kumica s placa

Govoreći o samoj kvalifikaciji kaznenog djela, smatra da je ona ispravno postavljena i da po svim dostupnim podacima nije bilo osnove za njeno preinačenje u pokušaj ubojstva. 'Za to moraju postojati pripremne radnje', objašnjava on.

  • +11
Darko Kovačević Daruvarac nakon izricanja presude Izvor: Pixsell / Autor: Dino Stanin

Dodaje da razlog za prekvalifikaciju sasvim sigurno ne mogu biti javni prosvjedi, niti priznanje krivnje, kao ni činjenica da je optuženik već odležao maksimalnih šest mjeseci u istražnom zatvoru. Za duljinu ponovljenog postupka, koji se odvio doslovno u roku od 24 sata, Ljubičić također smatra da dosad nije bila uobičajena.

'Po mom mišljenju, to je posljedica tretiranja ovog predmeta u javnosti, prezentiranja u medijima i javnog uplitanja određenih tijela vlasti. Ukoliko ovu presudu bilo što dovede u pitanje, to će biti upravo javne reakcije nositelja vlasti', zaključuje Ljubičić.