pozitivne promjene

Novi zakon: Tko napusti životinju, ide u zatvor! Evo što se još mijenja

02.04.2024 u 10:21

Bionic
Reading

Na snagu su stupile izmjene i dopune Kaznenog zakona koje se tiču zaštite životinja

Napuštanje kućnog ljubimca, domaće ili divlje životinje prijavljuje se policiji ili općinskom državnom odvjetništvu. Kazna je do godinu dana zatvora, odnosno do dvije, ako je napuštanjem prouzročena smrt životinje ili je napušten veći broj životinja. Povisuju se kazne za kazneno djelo ubijanja i mučenja životinja na kaznu zatvora do dvije godine ili do tri godine ako se ta kaznena djela počine iz koristoljublja. Također, zlostavljačima i ubojicama životinja odsad se može izreći sigurnosna mjera zabrane držanja i nabavljanja životinja, u trajanju od jedne od pet godina, piše N1.

Prijedloge je Ministarstvu pravosuđa i uprave poslala Udruga prijatelji životinja koji su iznimno zadovoljni s izmjenama i dopunama Kaznenog zakona jer je time, kako navode, napravljen 'povijesni iskorak u zaštiti životinja u Hrvatskoj'.

Pojašnjavaju da građani više neće trebati čekati hoće li veterinarska inspekcija reagirati na prijavu napuštanja, već onoga tko napusti životinju mogu odmah prijaviti policiji. Ističu kako će to ubrzati postupanje i olakšati dokazivanje čina napuštanja, a istovremeno će ljude odvratiti od napuštanja životinja jer znaju da time riskiraju zatvorsku kaznu.

'Očekujemo i da će svi razmisliti prije nego što nabave životinju imaju li dovoljno novaca, vremena i znanja za dugogodišnju skrb o njoj. Odgovornije će se odnositi i prema kontroli razmnožavanja i kastrirati životinje umjesto da napuštaju štence i mačiće.', navode iz Prijatelja životinja.

S druge strane, smatraju Prijatelji životinja, potaknut će gradove i općine da paralelno rade na sprječavanju napuštanja životinja. Osim toga, povišene kazne za kazneno djelo usmrćivanja i mučenja životinja moći će se provoditi samo zahvaljujući prijavama svjedoka.

Iz udruge Prijatelji životinja pozivaju građane da ako imaju bilo kakve nedoumice oko postupka prijavljivanja kaznenih i prekršajnih djela na štetu životinja, mogu im se javiti.

Na snagu je 2. travnja 2024. godine stupilo i povećanje kazni za mučenje i ubijanje životinja te sada iznosi do tri godine zatvora. Povisivanje kazni važno je i zbog znatno težeg odlaska slučajeva u zastaru. Prijatelji životinja ističu da bi nove odredbe Kaznenog zakona trebale biti pokretač daljnjih zakonodavnih promjena, a prije svega izmjene Zakona o zaštiti životinja i pratećih pravilnika. Smatraju i da je bitno osnivanje inspekcije za zaštitu životinja i formiranje sektora za zaštitu životinja pri Ministarstvu poljoprivrede.